Näkymättömiin jäävät rakenteet ovat oleellisia niin rakennuksissa kuin vaatteissakin. Ne muodostavat ryhdin ja pidentävät elinkaarta. Näin ajattelee Antti Taivalkangas, jolla on sekä diplomi-insinöörin että vaatturin koulutus. Antti astui syksyllä Rakennustuoteteollisuuden tuoteryhmäpäällikön saappaisiin.
Antti tuntee rakenteet. Kun on tehnyt työkseen rakennesuunnittelua ja mittatilausvaatteita, oppii äkkiä, ettei ole kahta samanlaista hanketta. On tavoitteena sitten ryhdikäs puvuntakki tai toimiva asuintalo, onnistuneeseen lopputulokseen tarvitaan ammattilaisia ja oikeita valintoja.
Tuoteryhmäpäällikkönä Antti vastaa tiilien, harkkojen, laastien sekä ympäristöbetonituotteiden edunvalvonnasta, niihin liittyvästä standardityöstä sekä tietoisuuden lisäämisestä. Hän hoitaa näiden tuotteiden osalta yhteydenpitoa esimerkiksi viranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin sekä vastaa yhteisestä viestinnästä ja markkinoinnista muun muassa rakennusvalvontoihin, suunnittelijoille ja rakennuttajille.
”Tehtäväni on edistää tietoisuutta siitä, mitä tuotteita ja mahdollisuuksia on tarjolla”, Antti kiteyttää. Hän on ammattilaisten tukena, siltana tuotevalmistajien ja tuotteita työssään käyttävien välillä.
Tiedon jakaminen on Antilla verissä – kisällikulttuuri on merkittävässä roolissa hänen molemmissa ammateissaan. ”Onko ammattiylpeys sitä, että vartioi tietojaan mustasukkaisesti, vai sitä, että tahtoo jakaa osaamisensa?”
Materiaaleilla on merkitystä
”Yhden talon alla saattaa olla kallio, ja viereinen talo onkin rakennettu savimaalle”, Antti sanoo. Erilaiset olosuhteet vaativat erilaiset ratkaisut. Myös hankkeen tavoitteen selkiyttäminen on tärkeää: Joskus painottuu budjettitietoisuus, toisessa hankkeessa johtotähtenä on vaikkapa ylläpidon vaivattomuus tai erottuva arkkitehtuuri.
On kyse sitten puvusta tai talosta, näkyvä pinta on vain yksi osa monimutkaista kokonaisuutta. Esimerkiksi kantavat rakenteet jäävät usein piiloon ulkokuoren sisään.
”Tarkoitukseen soveltuvat materiaalit ja kokonaisen hankkeen materiaalien hallinta on laaja kokonaisuus, jossa ammattitaidon merkitys korostuu”, Antti summaa.
Tähän päivään ja huomiseen
Antti huomauttaa, että mittatilausvaatetta tehdessä huomioidaan yleensä muunneltavuusmahdollisuudet jo tekovaiheessa. ”Käyttötarkoitus ja käyttäjän muotokin kun voivat muuttua vuosien mittaan.”
Samaa ajattelua hän haluaa entisestään edistää rakentamisessakin. Oikeista materiaaleista rakentaen ja hyvin suunnitellen rakennusten elinkaari on pitkä, ja käyttäjien muuttuvat tarpeet tulevat huomioiduksi. ”Tehdään kestävää, muunneltavaa ja turvallista.”
”Kivirakentamista on nyt harjoiteltu 6 000 vuoden ajan. Pikkuhiljaa meillä alkaa olla hyvä käsitys siitä, miten se kannattaa tehdä”, Antti nauraa.
Antti Taivalkangas
- 35-vuotias diplomi-insinööri ja vaatturi
- valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta
- aikaisempi ura rakennesuunnittelussa ja rakennustuoteteollisuudessa
- vaimo ja kaksi lasta
- harrastaa kuntosalia, juoksemista ja videopelejä