Hiilitiekarttansa viitoittamana Skanska kannustaa myös asiakkaitaan hyödyntämään vähähiilisiä ratkaisuja. Näistä tärkeimpiä ovat energiatehokkuus, vähäpäästöiset ja uusiutuvat energiamuodot sekä vähähiiliset materiaalit.
Skanskan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä kaikilla liiketoiminta-alueillaan ja koko arvoketjussa. Kirittäjinä toimivat sisäiset omaperusteisille hankkeille asetetut hiilijalanjälkitavoitteet.
Skanska ei tyydy päästövähennystalkoissa tarkastelemaan vain omaa toimintaansa. Yhtiö kannustaa mukaan myös asiakkaitaan.
Skanskan Suomen ympäristöpäällikkö Laura Eklund kertoo asiakkaiden kanssa käytävän keskusteluja siitä, mitkä päästöjä vähentävät
keinot kuhunkin hankkeeseen soveltuvat parhaiten.
Yksi toimiva keino on vähähiilisten materiaalien hyödyntäminen. Skanskan tavoitteena on tarjota kaikissa hankkeissaan asiakkaille mahdollisuutta käyttää vähähiilistä betonia.
Hiilijalanjäljen pienentämiseen voidaan tähdätä myös kevyemmillä rakenneratkaisuilla sekä vähentämällä rakennuksen käytönaikaista
energiankulutusta. Yhtiön omaperusteiset hankkeet ovat A-energialuokkaa.
Kiertotalousratkaisut vähentävät myös luonnonvarojen kulutusta
Skanskassa seurataan aktiivisesti vähähiilisten rakennusmateriaalien kehittämistä. Betonin lisäksi Eklund mainitsee sementin ja
teräksen.
Vähähiilisten materiaalien käyttöä rajoittavat vielä jossain määrin hinta ja saatavuus. Tilanne paranee kuitenkin jatkuvasti.
Eklundin toiveena on, että uudelleenkäytettävien materiaalien saatavuus paranee ja kuhunkin hankkeeseen on mahdollista valita juuri siihen sopivin materiaali. Hän mainitsee esimerkkinä tiilen. Rakentajalla tulisi olla mahdollisuus valita perustiili, vähähiilinen tiili tai uudelleenkäytettävä tiili.
Kiertotalouden edistämisen liittyvien ratkaisujen tulee olla helposti saatavilla, koska hankkeiden aikataulut ovat tiukat, Eklund muistuttaa.
Kiertotalouden green deal -sopimukseen etujoukoissa
Resurssien käyttöä optimoimalla ja kiertotaloutta edistämällä vähenevät päästöjen lisäksi luonnonvarojen kulutus ja usein myös kustannukset. Eklund mainitsee kiertotalousesimerkkinä ReCreate-tutkimushankkeen, jossa Skanska on mukana. Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään purettavien rakennustenbetonielementtien uudelleenkäyttöä.
Rakennustuotteiden uudelleenkäytön edistäminen on Skanskan painopisteenä myös Kiertotalouden green deal -sopimuksessa, johon yhtiö on lähtenyt ensimmäisten joukossa mukaan. Sopimuksella Skanska sitoutuu vähentämään luonnonvarojen käyttöä.
Rakennusalalla on tunnistettu askeleet, jotka vielä on otettava matkalla vähähiilisyyteen. Materiaalien vähähiilistyminen ja energiatehokkuus ovat keskeisissä rooleissa, mutta myös kuljetusten ja työmaatoimintojen päästöjen vähentämiseen tähtääviä ratkaisuja tarvitaan. Liikenteen vähähiilistyminen ja paikallispäästöjen vähentäminen ovat myös koko yhteiskunnan tavoitteita.