Mikrohöyrypesuri toimii tehokkaasti ja ekologisesti rakennussiivouksissa

Monille on pinttynyt käsitys, että kun siivouksen jälkeen ilmassa leijuu tuhti kemikaalien haju, pinnat ovat varmasti puhtaita liasta sekä haitallisista bakteereista ja viruksista. Niin voi olla, mutta ainakin allergisille ja hajuyliherkille voi tulla uusia ongelmia – eikä kemikaalikuorma tee hyvää kenenkään hengitykselle ja elimistölle.

Antti Heiskanen on tuonut siivoustyöhön Suomessa uuden kemikaalittoman menetelmän, joka sopii rakennustyömaiden vaativiin puhdistustarpeisiin.

Kuopiolainen siivousyritys Nuawa Oy on kehitellyt tähän terveys- ja puhtaushaasteeseen uusia kemikaalittomia siivousratkaisuja. Yritys kokeili niitä keväällä menestyksellisesti rakennusliike Kumoni Oy:n linjasaneerauskohteen loppusiivouksessa Kuopion Niiralassa.

”Kyse on tiettävästi Suomen ensimmäisestä linjasaneeratun rakennuksen kemikaalittomasta loppusiivouksesta. Tulokset ovat hyviä eikä kokeilu jää ainoaksi. Todennäköisesti otamme uudet menetelmät käyttöön muutamissa muissa kohteissammekin. Siivouksen jälki näyttää hyvältä eikä siitä jäänyt huoneistojen ja yhteistilojen ilmaan hajuja. Puhdasta voi olla myös, kun ei tuoksu miltään. Palaute on asukkailtakin myönteistä”, kertovat Kumonin vastaava työnjohtaja Salla Rantanen ja työnjohtaja-harjoittelija Jari Hassinen.

Heidän mukaansa kemikaaliton loppusiivous sopii hyvin Kumonin viime vuonna saavuttamaan ISO14001-ympäristösertifikaattiin sekä muihin kestävän kehityksen toimintaperiaatteisiin. Niiden perustalta uskaltauduttiin ennakkoluulottomaan kokeiluun vaativassa kerrostalon linjasaneerauksen loppusiivouksessa.

Kumoni Oy:n työpäällikkö Matti Punkki kertoo lähtökohtana olleen, että kokeilun myötä voidaan mahdollisesti saada uusi aliurakoitsija loppusiivoukseen ja tarjota asiakkaille tällainen tapa siivota.

”Kokemukset ekologisesta loppusiivouksesta ovat hyviä. Tarjoamme jatkossakin tätä vaihtoehtoa asiakkaille.”

Nuawan yrittäjä Antti Heiskanen selvittää, miten vain vedellä saadaan niin hyviä puhdistustuloksia vaativissakin kohteissa, ettei kemiallisia aineita tarvita. Samalla hän kertoo, miten koko maassa vielä harvinainen ekologinen siivousinnovaatio tuli Savoon.

”Myin sivutyönäni Italiassa valmistettua mikrohöyrypesuria Suomessa, mutta pian tuli kysyntää myös sen käyttöpalvelulle. Hankin itselleni laitteen ja kun vakuutuin pesurin monipuolisista hyödyistä ja tehosta, perustin siivouspalveluyritys Nuawan. Otimme käyttöön muitakin ekologisia työmenetelmiä ja -välineitä”, Heiskanen summaa.

”Mikrohöyrypesuri Medicleantecin perusidea on lämmittää desinfioiva vesi lähes 200 asteeseen ja kohdistaa se suurella paineella puhdistettaville pinnoille. Kuuma paineistettu höyry irrottaa sellaisiakin tahroja, joiden poistamiseen normaalisti tarvitaan vahvoja kemikaaleja tai jopa happoja”, Heiskanen kertoo parin vuoden käyttökokemusten perusteella.

Tehokasta puhdistusta monille pinnoille

Pesuri soveltuu Heiskasen mukaan lähes kaikenlaisiin puhdistuskohteisiin. ”Erityisen tehokas se on sellaisten epätasaisten ja huokoisten pintojen syväpuhdistuksessa, joihin saattaa kemikaalipesun jälkeen jäädä vielä likaa ja puhdistusainetta. Myös rasva-, maali- ja laastitahrat lähtivät hyvin irti, samoin kalkkijäljet. Toki esimerkiksi suurimmat kuivuneet laastipaakut piti irrottaa manuaalisesti. Irtolika ja pahin pöly kannattaa muutenkin ensin imuroida pois ennen mikrohöyrypesua. Laitteessa on puhdistusohjelmat ja -tekniikat erilaisille pinnoille, samoin monenlaisia suulakkeita.”

”Parkettipintoja ei voi normaalisti vesipestä, mutta mikrohöyrypesurilla se onnistuu, koska kosteusprosentti on vain kahdesta viiteen. Voidaan siis puhua melkein kuivapesusta. Myös kangaspintojen puhdistaminen onnistuu laitteella. Tapetit ovat liki ainoa kohde, mihin pesuria ei pidä käyttää. Niille ja muillekin aroille pinnoille meillä on kuparikudosta sisältävä desinfioiva mikrokuituliina”, Heiskanen vinkkaa.

Paineistettu kuuma vesihöyry irrottaa pinttyneimmän lian melkein mistä pinnasta tahansa.

”Jos kuitenkin on joskus pakko käyttää pesuaineita, olemme valinneet mahdollisimman ekologiset aineet. Lisäksi käytämme siivouksissa pyöriviä laikkoja sisältävää imob-yhdistelmäkonetta, jolla lattiapinnat puhdistetaan kemikaalittomasti mekaanisella hankaustekniikalla ja imetään irronnut aines talteen”, kertoo Antti Heiskanen.

Kemikaaliton pesu on hänen mukaansa hieman tavanomaista hitaampaa ja sen kustannus 10-15 prosenttia suurempi kuin perinteisellä ekologisella pesuainepuhdistuksella. Nuawa tekee yleensä työtarjoukset kummallekin menetelmälle.

Puhdasta jälkeä ilman kemikaalihajuja

Heiskanen muistuttaa, että kemikaaliton siivous soveltuu luonnollisesti myös muualle kuin uudis- ja korjausrakentamiskohteisiin. Varsinkin erityisen laadukasta siivousta ja puhdistusta edellyttävät kohteet kuten hoito- ja hoivalaitokset, koulut, päiväkodit ja toimistot ovat otollisia kohteita ekologisille menetelmille. Niissä oleskellaan pidempään, jolloin kemikaalit ja niiden hajut voivat aiheuttaa terveysongelmia tai ainakin epämiellyttäviä tuntemuksia sekä tarttua vaatteisiin. 

”Kemikaalitonta siivousta voidaan hyödyntää tilojen ja niiden palvelujen markkinoinnissa. Uskon, että kun tieto uusista ekologisista puhdistusmenetelmistä leviää, alkavat kansalaiset ja siivouspalvelujen tilaajat vaatia sellaista. Keski-Euroopassa ekologiset puhdistusmenetelmät ovat yleisiä sellaisten tilojen siivouksessa, missä oleskelee ihmisiä. Ne ovat terveellisempiä siivoajillekin”, toteaa Heiskanen.

Ekologisuus on tärkeää siivouksissakin

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen toteaa, että etenkin Pohjois-Karjalassa on pulaa loppusiivousta osaavista yrityksistä.

”Rakennustyömaiden loppusiivous poikkeaa tavanomaisesta siivouksesta, eikä siihen nykyisessä resurssipulassa ole helppoa löytää osaavia tekijöitä. Kaikki uudet menetelmät ja tekijät ovat tervetulleita markkinaan. Ekologisuudesta on tulossa läpileikkaava liiketoimintaperiaate. Kun kuluttajat kuulevat ekologisemmista vaihtoehdoista, alkavat he vaatia sellaisia koteihinsa ja työpaikoilleen. Rakennusalallakin on totuttava tähän.”

Teksti: Ilpo Lommi

Kuvat: Ilpo Lommi ja Antti Heiskanen

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä