Vuoden Jäsenyritys RP-Karmi Oy menestyy puurakentamisen edelläkävijänä

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piiri ry on valinnut Vuoden Jäsenyritykseksi kuopiolaisen rakennusliike RP-Karmi Oy:n. Piirin aluepäällikkö Kimmo Anttosen mukaan keskeisimpiä tunnustuksen perusteita ovat yrityksen tuotannon laatu, kehityshakuisuus, dynaamisuus ja systemaattinen toiminnan kehittäminen.

Tero Huuskonen (vas.), Hannu Haaranen ja Jarkko Mattila muodostavat hyvin toisiaan täydentävän kolmikon
RP-Karmi Oy:n omistajina. (Kuva: Ilpo Lommi)

RP-Karmilla on ollut 31-vuotisessa historiassaan monenlaisia kehitysvaiheita. Se on luonut omaperäistä kasvupolkua kotimaisessa talonrakentamisessa. Vuonna 1993 pääkaupunkiseudulla toimintansa aloittanut yritys keskittyi alkuvuosinaan pientalojen rakentamiseen muutaman miehen voimin. Vastoin yleistä kehitystä yritys siirtyi vuosituhannen vaihteen lähestyessä pääkaupunkiseudulta pois silloisen omistajansa muuttaessa Pohjois-Savoon. Lisäksi se laajensi uudisrakentamisensa rivi- ja pienkerrostaloihin.

Omaan puuelementtituotantoon

Merkittävä etappi oli oman puuelementtitehtaan perustaminen Siilinjärven Toivalaan vuonna 2015 omaa rakennustuotantoa sekä asiakasmyyntiä varten. Seuraava iso muutos toteutui koronakeväänä 2020 osittaisen omistajanvaihdoksen myötä, kun yrittäjä Antero Huuskonen myi osuutensa Hannu Haaraselle ja Jarkko Mattilalle. Huuskosen poika Tero Huuskonen jäi omistajaksi. Kolmikon omistusosuudet ovat nyt suunnilleen samansuuruiset. Nykyisin yrityksen henkilöstömäärä on 30. Liiketoiminta on laajentunut perustajaurakoinnista kilpailu-urakointiin ja puuelementtituotantoon.

Jarkko Mattila on yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hannu Haaranen toimii tuotantojohtajana. Nuoresta kesätyöläisestä asti yrityksessä toiminut Tero Huuskonen on vastaava työnjohtaja. Työnjako on muotoutunut luontevasti kunkin omistajan osaamisen ja koulutustaustan perusteella. Haarasella ja Huuskosella on rakennusalalta pitkä, ammattikorkeakoulututkinnolla jalostettu työkokemus kirvesmiestöistä alkaen. Mattilalla on kaupallinen korkeakoulutus sekä pitkä työura taloushallinnon ja liiketoiminnan johtotehtävissä.

”Olimme Jarkon kanssa pidempään kaavailleet rakennusalan yhteisen yrityksen perustamista, kunnes vastaan tuli tilaisuus ryhtyä RP-Karmin osakkaaksi. Yhtiö oli hyvässä kunnossa, sillä oli osaava henkilöstö sekä tyytyväiset asiakkaat. Ne olivat hyvä perusta lähteä keskustelemaan yrityskaupasta”, Hannu Haaranen kertoo.

Kotimaisuus arvossa – Suomalaisen Työn liiton jäsen

RP-Karmin henkilöstö on edelleen paikallista ja jokainen maksaa veronsa Suomeen. Tästä ja päärakennusmateriaalien kuten puun kotimaisuudesta johtuen yritys on nykyisin Suomalaisen Työn liiton jäsen.

Kuva: Hannu Haaranen

Omistuspohjan laajeneminen ei muuttanut RP-Karmin toimintastrategiaa radikaalisti. Uudisrakentaminen ja asuntotuotanto ovat pysyneet peruskivinä. Omaa elementtituotantoa on kehitetty edelleen. Merkittävin strateginen muutos tällä vuosikymmenellä on ryhtyminen kilpailu-urakointiin.

RP-Karmin liikevaihto oli vuonna 2023 noin 7,4 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti ylsi 9,4:een, mikä on laskuun kääntyneellä rakennusalalla hyvä saavutus. Kuluvana vuonna 2024 yhtiö yltänee ensimmäisen kerran yli 10 miljoonan euron liikevaihtoon.

RP-Karmin meneillään olevia suurimpia rakennuskohteita ovat Kuopion kaupungin omistaman vuokrataloyhtiö Niiralan Kulman kerrostalo Neulamäessä, oma perustajaurakointikohde As Oy Kuunsilta 10 Saaristokaupungin Savolanniemessä sekä Tahko Sky -huoneistohotelli Nilsiän Tahkovuorella. Ne valmistuvat kuluvana vuotena. Edellisvuodelta 2023 RP-Karmin tuotantoa on Bella Lake Resort Kuopion Siikaniemellä. Lisäksi yhtiö toimitti ja asensi puuelementit Tahkon Panorama Landscape Hotel- ja Forest Spa -kohteiseen.

”Tänä vuonna tavoittelemme vielä paria – kolmea uutta urakkaa työkannan vakaana pitämiseksi ensi vuonna. Tähän asti olemme rakentaneet vain Kuopioon ja lähiseudulle, mutta laajempi näköala ei ole poissuljettua. Emme luovu asuntorakentamisesta, vaikka sen suhdanteet eivät vielä ole järin valoisat. Kilpailu-urakoiden painoarvo kasvanee ainakin lyhyellä aikavälillä. Puu säilyy keskeisenä materiaalina”, kertoo Jarkko Mattila tulevaisuuden näkymistä.

Dynaamisuus ja joustavuus elintärkeitä

RP-Karmin asuntotuotannon kohteista suuri osa on puurakenteisia, joissa myös kantavat rakenteet ovat puuta.

”Strategiamme rakentuu puun käytön lisäksi pitkäjänteiseen suunnitelmallisuuteen ja monipuolisen tuotannon, tarkan hankintaosaamisen sekä vahvan projektinhallinnan varaan. Kehitämme toimintajärjestelmiämme sekä prosessejamme ja jalkautamme ne työmaille. Elintärkeää on dynaamisuus, joustavuus ja sopeutuvuus toimintaympäristön muutoksissa. Suhdanteet eivät saisi liikaa vaikuttaa tekemiseen”, muistuttaa Hannu Haaranen.

Tero Huuskosen mukaan positiivista on ammattitaitoisen työvoiman saannin helpottuminen 2020-luvun alun korkeasuhdannevuosista. ”Olemme aina pyrkineet pitkäkestoisiin työsuhteisiin ja onnistuneetkin siinä varsin hyvin. Onnistuneiden rekrytointien merkitystä ei voi liiaksi korostaa tälläkään alalla”, Huuskonen sanoo.

Korkojen ja inflaation lasku sekä olojen rauhoittuminen toiveina

Nykyisessä perin epävakaassa kansainvälisessä ja kansallisessa tilanteessa on tulevaisuuden ennakointi hyvin hankalaa ja epäkiitollista. Siihen ei yrittäjäkolmikko liiemmälti lähde muutoin kuin toteamalla, että on tärkeää säilyttää optimistisuus tulevaisuuden suhteen. Toivelistalla heillä on muutama keskeinen asia.

”Korkotaso ja inflaatio saisivat alentua parin prosentin tietämiin sekä sotilaalliset ja poliittiset olot rauhoittua, jotta kansalaiset ja yritykset alkaisivat taas investoida ja rahoittajat rohkaistua. Pelolle ei pidä antaa valtaa eikä jäädä passiivisena odottamaan, mitä tuleman pitää. Niin yritysten kuin yksityisten kansalaistenkin kannattaa keskittyä siihen, mihin itse voi vaikuttaa positiivisesti ja rakentavasti. Tokihan yrittäjille muutama uneton yö tulee silloin tällöin, mutta se kuuluu yrittämisen elämäntapaan”, korostaa Jarkko Mattila.

Teksti: Ilpo Lommi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä