Lähes jokaisessa Suomen kolkassa on voinut kohdata Lujan rakennustuotantoon, asuntoihin, liike- ja toimitilarakentamiseen tai kaupunki- ja kiinteistökehittämiseen liittyviin toteutuksiin. Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen Vuoden jäsenyritys on ottanut aktiivista roolia koko alaa kehittävänä toimijana, työturvallisuuteen panostamista ja avointa vuoropuhelua unohtamatta.

Luja-konsernin yli 70-vuotiseen historiaan mahtuu runsain määrin referenssejä sekä useita tärkeitä merkkipaaluja.
Lujatalossa arvostetaan Vuoden Jäsenyritys -tunnustusta
Lujatalon Itä-Suomen toimialajohtaja Heikki Jalkanen sekä Savo-Karjalan ja Keski-Suomen alueen aluejohtaja Matti Pätynen välittävät Lujalaisten kiitollisuuden Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen Lujatalo Oy:lle myöntämästä Vuoden Jäsenyritys -tunnustuksesta: ”Arvostamme saatua kunnianosoitusta hyvin korkealle, varsinkin kun tiedämme, että sen takana ovat rakennusalan ammattilaiset ja kollegat. Otamme tämän nöyränä vastaan.”
Matti Pätynen pohtii seikkoja, jotka ovat olleet nostamassa Lujatalon tänä vuonna Talonrakennusteollisuuden silmissä palkitsemisen arvoiseksi: ”Osallistuminen Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin hallitustyöhön sekä yhteistyö ja avoimet vuoropuhelut eri rakennushankkeisiin osallistuvien tahojen kanssa, työturvallisuus, oppilaitosyhteistyö ja aktiivinen rooli koko rakennusalaa kehittävänä toimijana”, hän luettelee.
”Meillä Lujatalolla on kovat kriteerit sekä tavoitteet työturvallisuuden osalta”, Pätynen vakuuttaa ja kertoo yrityksen tuovan niitä esille Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin hallituksessa sekä eri rakennusalan toimijoiden yhteisissä kokouksissa, ja aina silloin kun se on mahdollista. Kyseessä on huoli koko rakennusteollisuuden työturvallisuuden parantamisesta sekä alan maineesta.
Heikki Jalkanen on Pätysen kanssa aivan samoilla linjoilla. Lujan rakentava yhteistyö rakennusalan toimijoiden, tilaajien, viranomaisten ja oppilaitosten kanssa ovat saaneet arvoisensa huomion.
Lujatalo on osallistunut sekä Pohjois-Savossa että Pohjois-Karjalassa järjestettyihin ”Yhteistyöllä onnistunut rakennushanke” -hankkeisiin, joiden kautta Rakennusteollisuus haastoi tilaajatahoja ja konsultteja tavoitteenaan vähentää kilpailutuksiin liittyneitä esteitä. ”Rakennusteollisuus RT:n käynnistämät hankkeet ovat olleet todella tervetulleita alueillemme”, Jalkanen toteaa. ”Myös tuloksia on syntynyt”.
Luja on ollut mukana myös erilaisissa markkinavuoropuheluissa sekä mm. Kuopion kaavoitustyöpajoissa, joissa yhteistyössä muiden kanssa yhtiö on ollut laatimassa pelisääntöjä alalle, tuomalla näkemyksiään ja avaamassa keskusteluja. ”Näiden toimien kautta haluamme yhdessä olla vaikuttamassa, emme pelkästään Lujana, vaan yhtenä rakennusteollisuuden toimijana. Käytetään yhteistä ääntä näissä foorumeissa.”
Juuret syvällä pohjalaisessa sisussa
Kun Heikki Jalkanen aloitti 29 vuotta sitten työtehtävänsä Lujatalossa, hän sai painetun ”Lujat arvot”-plakaatin työhuoneensa seinälle. Arvot ovat 70 vuoden takaa, Feliks Isotalon laatimat. Feliks Isotalo oli maanviljelijä, poliisinakin toiminut alahärmäläinen maatalouskauppias, joka perusti putkia ja renkaita valmistavan sementtivalimon, Lujabetonin vuonna 1953. Siitä alkoi Lujan tarina. Sinnikkyydellään, ennakkoluulottomasti ideoiden, uusia tuotteita sekä koneita kehittäen ja asiakkaiden tarpeita ennakoiden hän tuli näin luoneeksi vankan pohjan kasvu- ja kehityshakuiselle perheyritykselle.
Arvot, jotka viitoittivat yritystoiminnan suuntaa jo Feliks Isotalon aikana, elävät yrityksessä yhä edelleen. ”Arvot on pystytty tuomaan päivittäiseen toimintaan”, Jalkanen mainitsee. ”Ne on helppo sisäistää ja niihin on ollut helppo sitoutua.”

Arvot ovat pysyneet lähes muuttumattomina vuosikymmenten ajan ja olleet tärkeässä osassa siivittämässä Luja-konsernia yhdeksi Suomen suurimmista rakennusalan toimijoista. Suhdannevaihteluista huolimatta Lujatalo on pystynyt säilyttämään korkean omavaraisuusasteen ja vakaavaraisuuden. Pari vuotta sitten Lujatalossa vietettiin 70-vuotisjuhlia.
Kolmannen sukupolven perheyritys
Asuntotuotannon ohella Lujatalo keskittyy toimi- ja liiketilojen, julkisten tilojen, sairaaloiden, oppilaitosten sekä päiväkotien rakentamiseen. Konsernissa on omat yksiköt myös linjasaneeraus- ja peruskorjaushankkeiden toteuttamiseen. Itä- ja Keski-Suomen alueilla urakkakohteet asettuvat 50 000 euron ja 25 miljoonan euron haarukkaan.
Tänä päivänä Luja on kolmannen sukupolven perheyritys, joka työllistää noin 1600 henkilöä. Lujatalon lisäksi Luja-yhtiöihin kuuluvat betoniteollisuusyritys Lujabetoni Oy sekä laasti-, hiekka- ja pinnoitetuotteita valmistava Fescon Oy. Konsernin liikevaihto on noin 627 miljoonaa euroa. Lujatalolla on alueyksiköt Uudenmaan, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan ja Keski-Suomen, Lounais-Suomen, Pohjanmaan sekä Pohjois-Suomen alueilla.
Savo-Karjalaan ja Keski-Suomeen on viime aikoina valmistunut Lujatalon rakentamina pitkä luettelo kohteita, josta esimerkkeinä mainittakoon mm. Servican uudet toimitilat, Joensuun musiikkikonservatorion uudisrakennushanke, Konttisen liiketalon ja Turon tehtaan käyttötarkoituksen muutokset asuinkäyttöön, Mikkelin keskussairaalan laajennus- ja peruskorjaushankkeet sekä Kuopion Valkeisenlammen Pihakivi-palkinnolla huomioitu aluerakentamisen alue useine uudis- sekä peruskorjausrakennuksineen. Elinkaarihankkeina Lujatalo on toteuttanut mm. Siilinjärvelle terveyskeskuksen ja Varkauteen SOTE-keskuksen.
RT:n jäsenyys tuo paljon etuja
Lujatalo Oy on ollut Talonrakennusteollisuuden ja Rakennusteollisuus RT:n jäsenenä käytännöllisesti katsoen keskusjärjestön perustamisesta lähtien. Järjestöön kuulumisessa yhtenä tärkeimmistä eduista Lujalla nähdään olevan vaikutusmahdollisuus.
Toimialajohtaja Heikki Jalkanen korostaa rajat ylittävää avoimuutta niin, että alan toimijat pääsevät avoimesti keskustelemaan keskenään ja yhdessä kehittämään rakennusalaa. Avointen työmaitten kautta RT:n jäsenliikkeiden edustajille avautuu mahdollisuus päästä tutustumaan toisten jäsenyritysten työmaihin ja jakamaan hyviä käytäntöjä. ”Siinä voidaan nähdä myös osaamisen siirtämisen filosofiaa.”
Myös työturvallisuuskilpailut ovat Jalkasen mielestä RT:n tärkeä keino ylläpitää ja kehittää alan työturvallisuutta. ”Lujatalo on osallistunut niihin aina, kun niitä on järjestetty.”
”Jäsenyys edesauttaa alan kehityksessä pysymistä. Saamme tietoa ensimmäisten joukossa”, toimialajohtaja Jalkanen luettelee. Yksi viime aikojen konkreettisista esimerkeistä RT:n jäsenille avautuneista vaikuttamismahdollisuuksista Jalkanen mainitsee mahdollisuuden antaa lausuntoja uudistumassa olevaan rakentamislakiin ja sen valmistelussa oleviin asetuksiin.
Vahvaa tekemistä myös tulevaisuudessa
Rakennusalalla eletään tällä hetkellä poikkeuksellisessa suhdannetilanteessa. Suhdannevaihteluihin on totuttu. Muiden rakennusalan toimijoiden tapaan Lujatalokin on kokenut niin ylä- kuin alamäkiä.
”Kaikesta huolimatta Lujatalo aikoo jatkossakin olla merkittävä rakentaja myös Itä- ja Keski-Suomen alueella”, vakuuttaa toimialajohtaja Heikki Jalkanen.
Teksti: Heikki Luukkonen