Raskaan koneurakoinnin rinnalla voi kukkia moni bisnes. Infra- ja ympäristörakentaja Tieluiska Oy:llä valmistetaan ja myydään myös kasvualustoja. Yritys päätti selvittää myymänsä yleismullan ja kattokasvualustojen ilmastovaikutukset – miten kävi?

KUVAT: Minna Penkkimäki
Infraurakoitsija Tieluiska myy Torpanpiha-brändin alla kasvualustatuotteita. Viime kesänä yritys päätti selvittää myymänsä yleismullan ja kattokasvualustojen ilmastovaikutukset raaka-aineiden alkulähteiltä aina asiakkaan pihaan asti.
Tuotteen elinkaari jaettiin neljään osaan, ja tarkastelu rajattiin koskemaan niistä ensimmäistä eli elinkaaren alkupäätä: raaka-aineita, oman tuotannon osuutta ja kuljetuksia.
”Loimme kokonaiskuvan tuotteen päästölähteistä ja visualisoimme eri raaka-ainelähteiden ilmastovaikutuksen. Vertailimme myös fossiilisten ja uusiutuvien polttoaineiden vaikutusta kuljetusten kasvihuonekaasupäästöihin, ja tulosten perusteella huomasimme, että suuri osa päästöistä muodostuu kuljetuksista”, kasvualustoista vastaava toimialajohtaja Joonas Pennanen kuvailee selvityksen kulkua.
Hiilijalanjälkeä arvioitiin ISO 14067, ISO 14040 ja ISO 14044 -standardien mukaisesti hyödyntäen SimaPro-ohjelmistoa ja siihen liitettyä, ajantasaista ympäristötietokantaa. Yrityksen omaa lähtödataa täydennettiin eri kirjallisuuslähteiden pohjalta.
Pieni hiilijalanjälki ilahduttaa tekijää ja tilaajaa
Saatujen tulosten perusteella yleismullan ja kattokasvualustojen ilmastovaikutukset olivat pienet verrattuna muihin, lähes vastaaviin tuotteisiin. Keskeiseksi syyksi osoittautui kierrätettyjen raaka-aineiden käyttö.
”Käytämme tuotteissa 90-prosenttisesti kierrätettyä kivennäismaata. Kokemuskin näkyy: yli 25 vuotta kasvualustan reseptiikan parissa auttaa jo itsessään muokkaamaan tuotetta ympäristöystävällisemmäksi. Taloon on kertynyt vahvaa ammattitaitoa ja ymmärrystä siitä, millaisia vaikutuksia pienillä muutoksilla voi saada aikaan tinkimättä laadusta.”
Infrarakentamisessa kunnat ovat yrityksille keskeinen asiakasryhmä. Monet kunnat tähtäävät hiilineutraalisuuteen, esimerkiksi Helsingin kaupunki jo vuonna 2030.
”Kuntien ja kaupunkien mahdollisuudet vaikuttaa päästöihin ovat rajalliset, jolloin tarvitaan sekä yksilöiden että yritysten toimia ympäristövaikutusten pienentämiseksi”, Joonas Pennanen huomauttaa.

Joonas Pennanen
”Julkiset hankinnat ja investoinnit edustavat merkittävää osaa kansallisesta hiilijalanjäljestä. Kun niissä keskitytään vähähiilisiin vaihtoehtoihin, ilmastovaikutukset pienevät, mutta se edellyttää tuotteiden ilmastovaikutusten luotettavaa selvittämistä viherpesun estämiseksi.”
Faktapohjalta eteenpäin
Tuotteiden hiilijalanjäljen selvittäminen on lisännyt Tieluiskan ympäristöosaamista ja innosti vauhdittamaan omia ilmastotoimia saman tien. Jatkotoimet Torpanpihan tuotteiden osalta käynnistettiin heti.
”Tulosten mukaan tuotteidemme selkeimmät ilmastovaikutukset tulevat kuljetuksista. Olemme jo ryhtyneet toimiin päästöjen vähentämiseksi”, Pennanen kertoo.
”Siirrymme käyttämään kuljetuksissa osittain kaasurekkoja, ja polttomoottoriajoneuvoissa käytämme HVO-dieseliä. Lisäksi tällä kaudella otamme ensimmäisinä Suomessa käyttöön sähköseulan mullan seulonnassa, mikä auttaa entisestään pienentämään tuotteiden hiilijalanjälkeä.”
HVO tulee sanoista Hydrotreated Vegetable Oil ja tarkoittaa vetykäsiteltyä kasviöljyä, joka käy kaikkiin dieselmoottoreihin.