Kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden EK:n mentorointiohjelmasta saatiin hyviä kokemuksia rakennusalalle

Uusi Match made in Finland -mentorointiohjelma tukee korkeakouluopiskelijoiden integroitumista suomalaiseen työelämään. Rakennusteollisuudelle arvokasta kokemusta ensimmäisestä ohjelmasta hankkivat Skanska ja YIT. Ohjelmaan osallistuneiden kokemuksista on koottu oppaat tuleviin mentorointiohjelmiin.

Skanska osallistui Match made in Finland -ohjelmaan ensimmäisenä rakennusalan yrityksenä yhdessä YITin kanssa. Kuva: Timo Piili

EK:n, yritysten ja ammattikorkeakoulujen ensimmäisessä Match Made in Finland -ohjelmassa oli mukana kymmenen yritystä, neljä ammattikorkeakoulua ja 90 opiskelijaa.

”Suomalainen yhteiskunta perustuu luottamukseen ja yhteistyöhön, ja verkostoituminen on erityisen tärkeää menestyksen kannalta. Hyvät suhteet ja luottamus ovat keskeisiä tekijöitä, jotka tukevat kansainvälisten opiskelijoiden integroitumista ja menestystä suomalaisessa työelämässä”, kertoo ohjelman taustoista projektikoordinaattori Minna Vidgrén EK:lta.

Rakennusalan yhteinen haaste on saada kansainväliset osaajat kiinnostumaan alastamme.

”Toimihenkilötehtävissä katse kohdistuu usein ulkomaisella taustalla oleviin osaajiin, joilla on jo tutkinto toisesta maasta. Halusimme edesauttaa näiden opiskelijoiden integroitumista suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan. Samalla saimme oppia itsekin ohjelmassa, jossa teimme yhteistyötä muiden yritysten kanssa”, kertoo Skanskan HR Business Partner Timo Piili.

”Jo kymmenen vuoden aikasyklillä näemme, että ennakoidulla väestörakenteen kehityksellä rakennusalalla tulee pulaa osaajista toimihenkilötehtäviin. On erittäin tärkeää, että kansainväliset korkeakouluopiskelijat voivat tehdä harjoitteluja yrityksissä ja pääsevät suomalaiseen työelämään kiinni. Onnistuminen tässä edellyttää tiiviistä yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välillä”, sanoo RT:n koulutuspoliittinen asiantuntija Saku Lehtinen.

Sosiaalinen vastuullisuus on olennainen osa ohjelmaa, ja tavoitteena on edistää monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta suomalaisessa työelämässä. Kansainväliset opiskelijat toivat palautteissa esille, että suomen kielen osaaminen on keskeisessä roolissa työelämässä ja työmahdollisuuksissa.

”Vielä kymmenen vuotta sitten digitalisaatio ei mahdollistanut samoja asioita, mitä voimme toteuttaa tekoälyllä tänä päivänä. Olisi tärkeää tarkastella, vaadimmeko työmaiden asiantuntijatehtävissä liian täydellistä suomea vai voisiko digitalisaation avulla taklata kielitaitovaatimuksia”, toteaa Lehtinen.

Skanskalle mentorointiohjelma antoi parempaa ymmärrystä kansainvälisten opiskelijoiden haasteisiin sekä uusia oivalluksia siitä, mitkä ovat vetovoimatekijöitä suomalaisessa kulttuurissa.

”Saimme mentoroitavaksi mahtavan ryhmän erilaisilla taustoilla olevia opiskelijoita. Iso oivallus oli etenkin keskustelu vetovoimatekijöistä laajemmin, eli miksi he ovat kiinnostuneita Suomessa työskentelystä ja elämisestä. Kilpailuvalttejamme muihin maihin verrattuna ovat toimiva yhteiskunta, luonto ja turvallisuus. Uskallan myös väittää, että ne skanskalaiset, jotka tutustuivat ryhmään, ymmärtävät ja uskaltavat toimia kansainvälisten osaajien kanssa paremmin jatkossa”, Piili toteaa.

EK:n Match Made in Finland -mentorointiohjelma tarjoaa kansainvälisille opiskelijoille mahdollisuuksia suomalaiseen työelämään kiinnittymiseen samalla vahvistaen yritysten monimuotoisuutta ja murtaen ennakkoluuloja.

Lisätietoja

Rakennusteollisuus RT, koulutuspoliittinen asiantuntija Saku Lehtinen, puh. 040 041 2057 tai etunimi.sukunimi@rt.fi
EK – Elinkeinoelämän keskusliitto, projektikoordinaattori Minna Vidgrén, puh. 0400 603 409 tai etunimi.sukunimi@ek.fi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä
Rakennusteollisuus RT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida asetuksiasi alla.