Uutta oppimalla eteenpäin

Pohjola Rakennus on kasvanut kolmessa vuosikymmenessä pienestä pk-yrityksestä lähes 400 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi konserniksi. ”Kasvun taustalla on ollut halu parantaa omaa juoksua, oppia uutta sekä näyttää, mihin porukka pystyy”, sanoo yhtiön perustaja ja konsernijohtaja Juha Metsälä EK:n Kasvun tekijät -sarjan haastattelussa.

Pohjola Rakennus näki päivänvalon Tampereella vuonna 1989. Tuolloin vasta 22-vuotias Juha Metsälä perusti Rakennustoimisto Pohjola Oy:n ja alkoi ostella suurempien rakennusliikkeiden käsiin jääneitä tontteja.

Yhteistyökumppaniksi tuli YH-Rakennuttajaosuuskunta. Ensimmäinen merkittävämpi kohde oli Lempäälään vuonna 1991 valmistunut 32 asunnon rivitaloyhtiö.

Rakennustoimisto Pohjola päätti jo tässä vaiheessa keskittyä projektinjohtourakointiin, jossa rakennushanke jaetaan useisiin hankinta- ja urakkapalasiin. Yritys jatkoi tonttikauppoja, myi talokokonaisuuksia rakennuttajille ja laajensi muun muassa pääkaupunkiseudulle.

Ripeästä kasvusta huolimatta yhtiön talous pysyi balanssissa: 1990-luvun puolivälissä rakennustoimisto oli alansa kannattavimpia yrityksiä Suomessa – ja on sitä edelleen.

Nykyisellään Pohjola Rakennus Suomi Oy on yksi Suomen suurimmista asuntorakentajista, joka toimii kaikissa keskeisissä kasvukeskuksissa. Yksi tuoreimmista taidonnäytteistä on arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon pokannut Tammelan jalkapallostadion Tampereella.

Raha ei riitä motivaattoriksi

Pohjola Rakennuksen kasvutaival muutaman käsiparin rakennusliikkeestä satoja ihmisiä työllistäväksi konserniksi on vaatinut venymistä ja pitkiä päiviä myös Juha Metsälältä.

Kasvun moottorina ja motivaattorina on ollut itselle näyttämisen ja jatkuvan parantamisen halu sekä into oppia uutta.

”Haluan aina kokeilla, mihin rahkeet riittävät”, edelleen konsernijohtajana toimiva Metsälä toteaa.

Hän muistuttaakin, ettei yrittäjän oma haave rahasta ja vaurastumisesta useinkaan vie yritystä riittävästi eteenpäin.

”Pitää olla aitoa intohimoa niin yrityksen kuin itsensä kehittämiseen.”

Metsälän mukaan Pohjola Rakennusta on kehitetty 360 asteen periaatteella. Rima on ollut korkealla, mutta täydellisyyden tavoittelu on jätetty muille.

”Tavoitteena on, että yhtiön kaikki toiminnot ovat aina keskimääräistä paremmalla tasolla. Samalla pyritään uudistumaan ja tekemään asioita hieman eri tavalla.”

Bisnestä on laajennettu maltillisesti ja pitkälti tulorahoituksella. Jos viivan alle on jäänyt tulosta, se on laitettu yrityksen ja sen osaamisen kehittämiseen.

Metsälän vinkki kasvua mieliville pk-yrittäjille onkin selvä. Yrityksen ohella yrittäjän on muistettava kehittää myös omia taitojaan.

Tässä kohtaa hän kelpaa itse esimerkiksi. Metsälä on oman työnsä ohessa opiskellut ensin rakennusmestariksi ja sitten diplomi-insinööriksi. Parhaillaan työn alla on väitöskirja.

”Uutta on opiskeltava jatkuvasti, mikäli meinaa pysyä kehitysvauhdissa mukana. Joka vuosi kannattaa varata kuukausi opiskeluun.”

Luottamusta ja osaavia ihmisiä

Omistaja-yrittäjä on usein pienen yrityksen avainhenkilö. Metsälä kuitenkin tähdentää, että kasvu ja menestys vaativat myös toimivia kumppanuuksia ja yhteistyöverkostoja. Luistava bisnes perustuu lopulta ihmisten välisiin suhteisiin, rehtiin sopimiseen ja keskinäiseen luottamukseen.

”Ne ovat olleet meidän kivijalkoja alusta lähtien. Luottamuksen ja maineen rakentamisessa johdon on näytettävä esimerkkiä ja osoitettava, ettei niistä tingitä tiukassakaan paikassa”, Metsälä toteaa.

Yhtiön kasvun avaintekijöitä ovat toki olleet myös oikein ajoitetut tonttikaupat sekä yhtiöön rekrytoidut osaavat ihmiset. Henkilöstön osaamisen panostetaan oman Pohjola-akatemian, sisäisen koulutuksen sekä oppilaitosyhteistyön kautta.

”Osaajista pidetään myös kiinni. Tästäkin suhdannekuopasta pyritään selviämään lomautuksilla”, Metsälä selvittää.

Tekoäly tuo mukanaan seuraavan mullistuksen

Viime vuosina rakennusalaa on muokannut digitalisaatio. Se on lopettanut Pohjola Rakennuksessakin perinteisen paperinpyörityksen, olipa kyse sitten suunnittelusta, työmaiden arjesta tai taloushallinnosta.

”Seuraava iso mullistus tulee olemaan tekoäly. Se on aluksi assistentti, sitten kollega ja jatkossa asiantuntija”, konsernijohtaja pohtii.

Rakennusala on ollut viimeiset pari vuotta matalasuhdanteessa ja varsinkin asuntorakentaminen on hyytynyt. Mistä siis uutta kasvua?

”Julkinen rakentaminen vetää edelleen. Myös toimitilapuolella ja pk-teollisuuden puolella on kysyntää. Sinne mekin suuntaamme. Ja kyllä uusia asuntojakin vielä tulevaisuudessa tarvitaan.”

Juha Metsälän kasvuvinkit

  • Älä pelkää muutosta. Kehitä taukomatta sekä omaa että yrityksesi osaamista.
  • Pidä tavoiterima korkealla, mutta silti realistisella tasolla.
  • Huolehdi alusta lähtien yrityksesi maineesta.
  • Rakenna kestäviä ja luottamuksellisia kumppanuuksia ja yhteistyöverkostoja.

Pohjola Rakennus Oy

  • Perustettu Tampereella 1989
  • Yksi Suomen suurimmista asuntorakentajista. Repertuaariin kuuluvat myös toimitilat, teollisuus- ja tuotantotilat, pysäköintilaitokset sekä julkiset rakennukset
  • Toimii Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Jyväskylässä.
  • Liikevaihto 270 miljoonaa euroa (2023)
  • Omaa henkilöstöä 200, työllistää parhaimmillaan liki 3000 henkilöä.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä