INFRA ry:n lausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025

Liikenne- ja viestintäverkkojen ylläpitoon ja kehittämiseen kohdistettavat budjettimäärärahat muodostavat noin 25 % infrarakentamisen markkinasta, joten INFRA ry:n edustamalle toimialalle ja sillä toimiville yrityksille asialla on erittäin suuri merkitys.

 Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalle ehdotetaan määrärahoja yhteensä 3,6 mrd. euroa, joka on n. 19 milj. euroa vähemmän kuin vuoden 2024 varsinaisessa talousarviossa.

Pääluokan määrärahoista liikenne- ja viestintäverkkojen ylläpidon ja kehittämisen osuus on 56 %.

Liikenne- ja viestintäverkkojen vuoden 2025 määrärahoiksi ehdotetaan n. 2,0 mrd. euroa, joka on n. 40 milj. euroa vähemmän kuin vuoden 2024 varsinaisessa talousarviossa. Tästä perusväylänpitoon ehdotetaan n. 1,5 mrd. euroa, mikä on n. 70 milj. euroa vähemmän kuin vuoden 2024 varsinaisessa talousarviossa. Lisäyksenä perusväylänpitoon ehdotetaan 2,7 milj. euron määrärahaa erityisesti Itä-Suomen pieniin liikennehankkeisiin.

Väyläverkon kehittämisen momentille myönnetään 373 693 000 euroa, mikä tarkoittaa n. 41 milj. euron lisäystä vuoden 2024 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Lisäys aiheutuu tarkentuneesta ennusteesta koskien myönnettyjen CEF-tukien maksatuksia ja hallitusohjelman investointiohjelman rahoituksella käynnistettävistä väylähankkeista.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä