Omistajanvaihdoksessa tarvitaan järkeä ja tunneälyä

Monesti yrittäjiä, etenkin infra-alalla, kuvaillaan suuriksi persooniksi. Menestyvän pk-yrityksen takana onkin usein yrittäjä, jolla on oma, vahva visio yrityksensä kehittämisestä ja suunnasta.

VAHVA, OMA NÄKEMYS on tärkeä piirre yrittäjässä; ilman sitä toiminta olisi voinut loppua ennen kuin kunnolla alkoikaan. Ennemmin tai myöhemmin eteen tulee silti tilanne, jossa omistajuudesta pitää luopua.

Pk-yrityksissä tässä saranakohdassa tehdään usein sukupolvenvaihdos. Etenkin silloin vahvan vision ja itse tekemisen sijasta arvokasta pääomaa onkin taito kommunikoida, olla avoin ja kuunnella. Antaa tilaa muiden ajatuksille ja toiveille.

Äkkiä yrittäjä onkin uuden äärellä.

Infra-alalla toimii paljon yrityksiä, joilla on vuosikymmenten mittainen historia. Jälkikasvu on saattanut tehdä yrityksessä uraa eri rooleissa jo vuosia. Opinnoissaan nuori polvi on voinut kohdata paljon asioita, jotka eivät välttämättä ole yrityksen arjessa näkyneet.

Lean-ajattelu, rakentamisen digitalisaatio ja mallipohjainen rakentaminen, tuottavuuden kehittäminen, henkilöstön ja organisaation johtaminen ja sitouttaminen, työnantajamielikuvan kehittäminen, yritysvastuu… Myös jatkavalla sukupolvella voi kypsyä vahva näkemys siitä, mihin suuntaan yritystä tulisi viedä ja mistä hakea kasvua.

Joskus ideana voi olla jopa yrityksen myynti ulkopuolisille ja täysin muun toiminnan aloittaminen näin saadun pääoman turvin.

MONISYISTÄ JA HANKALAKSI koettua omistajanvaihdosprosessia voi olla yrityksissä suuri kiusaus lykätä, vaikka tiedetään, että se on varmuudella edessä. Viivyttely on kuitenkin harvoin kannattavaa.

Avoimuuden ja ennakoinnin puute saattaa lisätä epätietoisuutta henkilöstön keskuudessa: aistitaan, että muutos on tulossa, mutta kukaan ei tiedä tarkasti, mitä se itselle tarkoittaa.

Tärkeän siirron lykkäys voi johtaa myös yrityksen arvon hupenemiseen. Lopulta prosessi saatetaan joutua tekemään suuressa kiireessä. Kun nopeus kasvaa, virhelyöntien määrä kasvaa, tokaisi aikoinaan Uuno Turhapurokin. Se pätee myös tässä.

Hyvissä ajoin etukäteen tehty omistajastrategia toimii karttana, kun on aika vaihtaa omistajaa. Kannattaa hyödyntää myös ulkopuolista apua, sillä päätettävänä on isoja asioita. Erityisesti sukupolvenvaihdoksissa pelissä on paljon enemmän kuin pelkkä raha – perhesuhteetkin. Teeman läpikotaisin tunteva fasilitaattori osaa kysyä ne vaikeat ja vältellytkin kysymykset ja kaivaa esiin peitellyt ja rehelliset tuntemukset.

Pk-yritysten onnistuminen omistajanvaihdoksissa ja siihen liittyvät neuvonta-, rahoitus- ja lakipalvelut ovat koko yhteiskunnan etu. Yritysten jatkuvuus ja kasvu, työpaikkojen säilyminen ja uusien luominen, alueellinen elinvoima – toimivista perhesuhteista puhumattakaan – riippuvat niistä. Siksi tässä yrittäjän tärkeässä etapissa pitää olla apua helposti tarjolla.

INFRA ry (www.infra.fi) on ensimmäistä kautta mukana omistajanvaihdosfoorumissa. Olemme mukana, koska haluamme viedä tärkeää asiaa eteenpäin yhteiskunnassa, mutta myös tuodaksemme uutta osaamista, verkostoja ja palveluja jäsentemme käyttöön.

Haluamme osaltamme rakentaa toimintaympäristöä, jossa omistajanvaihdos on mahdollisuus edistää yrityksen kasvua ja kukoistusta, ja jossa siihen saa kattavasti tukea.

Yritysten omistajanvaihdokset ovat tärkeitä solmukohtia. Yhteiskunta uudistuu ja tulevaisuuteen vievät ajatukset jalostuvat ja terävöityvät, kun uudet suuret persoonat pääsevät esiin visioineen. Ilman uusia näkemyksiä ja yritteliäisyyttä Suomi ei selviä.

Teksti on julkaistu aiemmin OV-foorumin blogissa.

Kirjoita kommentti

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä