Työturvallisuuden työkalut taipuvat myös mielen hyvinvoinnin tueksi

Fyysisten rasitteiden lisäksi rakentajille voi kertyä työssään henkistä kuormaa, ja tukea tarvitaan niin työn kuin mielenkin keventämiseen. Työstä aiheutuvan kuormituksen ennaltaehkäisystä ja hallinnasta palkittu työhyvinvointipäällikkö Helena Pekkanen lähestyy ihmistä kokonaisuutena. Omaa jaksamistaan hän ylläpitää pulahtamalla mereen kaikkina vuodenaikoina.

Kuka olet?

Olen Helena Pekkanen ja työskentelen Skanskan työhyvinvointipäällikkönä. Lähes koko työurani ajan olen työskennellyt rakennusalalla työn terveellisyyden, työhyvinvoinnin ja työkykyjohtamisen aiheiden parissa eri tehtävissä. Vastaan mm. työkykyjohtamisen kehittämisestä osana Skanskan henkilöstöprosessia sekä työterveysyhteistyöstä.

Tyypillinen työpäiväsi?

Työpäiviini sisältyy sisäisten tahojen ja ulkoisten kumppaneiden kanssa palavereita ja neuvotteluita. Sparrailen ja tuen esihenkilöitä ja henkilöstöä työkykyyn ja -hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Osallistun myös työterveyden työterveysneuvotteluihin, mikä pitää hyvin kiinni arjen työkykyhaasteissa ja niiden ratkaisemisessa. Työpäiviin kuuluu usein jotain ennalta suunnittelematonta, joka vaatii toimenpiteitä nopealla aikataululla. Pyrin varaamaan kalenteriini aikaa myös keskittymistä vaativalle kehitystyölle.

Milloin olet elementissäsi?

Asioiden kehittäminen ja yhteistyö ovat ehdottomasti parasta työssäni. Useimmat asiat eivät ole yksin ratkottavissa ja tuloksia saadaan vasta, kun työkykyä ja hyvinvointia tukevat asiat saadaan vietyä osaksi organisaation eri toimintoja. Terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy innostaa sekä inhimillisestä että taloudellisesta näkökulmasta.

Mikä on seuraava työhyvinvointiajatteluun liittyvä este, joka on murrettava?

Mielenterveyden asioissa avoimuus on lisääntynyt, mutta edelleen on paljon tehtävää. Fyysisen työturvallisuuden johtamisessa hyväksi koettuja työkaluja voidaan käyttää myös mielen hyvinvoinnin edistämiseen ja mielenterveyden tukemiseen. Tietoa ja osaamista ihmisestä fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena tarvitsevat kaikki osapuolet.

Mikä on sinulle työssäsi tärkeintä?

Tärkeintä on luottamuksen ja yhdenvertaisuuden kulttuurin rakentaminen. Koen, että voin omalta osaltani olla luomassa rakenteita, jotka konkreettisesti edistävät näitä itselleni tärkeitä arvoja. Yksi mottoni onkin ”luottamus on kovaa valuuttaa”. Kun on luottamusta, pystytään ratkaisemaan vaikeitakin asioita ja saadaan myös parhaat ideat esiin.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä