Turvallisuusoppia mereltä

Turvallisuutta edistetään RT:ssä yhdessä jäsenyritysten ja sidosryhmien kanssa, mutta välillä kannattaa kurkistaa oman tontin ulkopuolelle. RT:n turvallisuusryhmä käänsi katseensa ulapalle ja vieraili kesällä Meriturvassa Lohjalla. Merellä ja rakennustyömaalla turvallisuuteen pätevät pitkälti samat asiat.

Ammattimerenkulkijoiden lisäksi Meriturvan asiakkaisiin kuuluvat kaikki merellä toimivat viranomaiset sekä lentohenkilökuntaa. Myös veneilijöille ja laivamatkustajille järjestetään turvallisuuskursseja. Koulutusta on lisäksi tuulivoimaloiden rakentajille ja henkilökunnalle.

RT:n turvallisuusryhmän jäsenet saivat vierailun aikana paitsi ihailla koulutuksen komeita puitteita, myös todeta, että  aloilta löytyy turvallisuudessa paljon yhteistä.

Pelastautumiskoulutusyksikön johtaja merikapteeni Marko Aalto esittelemässä RT:n turvallisuusryhmän jäsenille koulutushallia. Sen suuri koko on mahdollistanut uusimpien pelastuslaitteiden hankkimisen sekä varustamokohtaisen laite- ja evakuointijärjestelmien asentamisen. Harjoitusallas on 43 metriä pitkä ja 27 metriä leveä.

”Koulutus tarkoittaa täällä tiedon jakamisen lisäksi asioiden harjoittelua ihan käytännössä. Koulutuksella on selkeät vaatimukset ja niistä ei tingitä. Merenkulussa todella vaativia tilanteita voi työssä tulla eteen, silloin on oltava myös selkeät eväät tilanteista selviytymiseen”, kuvasi tunnelmia RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtaja Antti Leino vierailukierroksella.

Leinon mukaan monet Meriturvassa nähdyt asiat pätevät myös rakennustyömaalla.

”Esimerkkinä vaikkapa korkealla työskentely. Osaako työnjohtaja valita oikean putoamista rajoittavan tai pysäyttävän järjestelmän, ja osaako työntekijä kiinnittää, pukea ja huoltaa kelat ja valjaat. Koulutusta on tarjolla, joten varmistetaan oikea osaaminen maalla ja merellä”.

Mukana ollut turvallisuusryhmä jäsen Jussi Puustinen oli myös tyytyväinen kierrokseen.  

”Meriturvan koulutuskeskuksen kouluttajat havainnollistivat hyvin, mitä kaikkea kriittisten taitojen opettaminen, oppiminen ja omaksuminen käytännössä edellyttää”, hän totesi.

Koulutushallissa voi ainoana Suomessa opetella pelastautumista veden alle joutuneesta, pakkolaskun tehneestä helikopterista  HUET-koulutuksessa (Helicopter Under Water Escape Training).  

Meriturvan koulutushalli on kansainvälisestikin ainutlaatuinen pelastautumisharjoitteluun suunniteltu kokonaisuus, jonka varustelu on huipputasoa. Hallin yksi sivu on rakennettu laivan kyljeksi ja varustettu autenttisilla pelastautumisvälineillä. Harjoituksia tehdään muunneltavissa sääoloissa, altaassa voi napin painalluksesta piestä tuuli, velloa metrinen maininki, sataa ja olla pimeää.

Hallista löytyy myös muun muassa ainutlaatuinen pelastushelikopterisimulaattori. Katossa kulkevalla vinssaushelikopterin avulla harjoitellaan ihmisten pelastamista vedestä, pelastuslautoilta ja laivan kannelta.

Meriturvallisuudessa on paljon rakentajille tuttuja turvavarusteita.

Meriturva on valtion oppilaitos, jonka toiminnan päämäärä on parantaa merenkulkijoiden ja muiden vesillä liikkujien turvallisuutta. Se kouluttaa opiskelijoita ja ammattimerenkulkijoita kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n STCW-standardin (Standards for Training, Certification and Watchkeeping) vaatimusten mukaisesti.

RT:n turvallisuusryhmä jäseniä vierailulla Meriturvan Lohjan koulutuskeskuksessa. Ylärivistä vasemmalta kuvassa Jukka Moilanen, Marko Kilpeläinen, Ari Loukasmäki, Jussi Puustinen, Marko Kuukkanen ja Arto Huhtanen. Keskirivissä Sami Hotanen, Jari Pulkkinen, Antti Jokela, Antti Leino ja Ville Wartiovaara. Alarivissä Kati Kaskiala, Janne Pekkarinen, Sirpa Ek ja Henri Litmanen.
Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä