”Joka päivä on ollut mukava tulla töihin”

Kun Kirsi Palviainen lähti Helsingin oikeustieteelliseen opiskelemaan, ei hän arvannut, että ura veisi aina Talonrakennusteollisuuden toimitusjohtajaksi asti. Rakennusala imaisi jo opiskeluaikoina ja oikiksen lopputyönsä Kirsi teki asuntokauppalain virhesäännöstä. Kirsi on aidosti kiinnostunut alasta, viihtyy alalla ja haluaa kehittää alaa. ”Rakennusalan ihmiset ovat aitoja ja tärkeilemättömiä”, mikä on Kirsin mielestä erinomainen asia.

Kirsi kertoo isällään olevan rakennusmestarin tutkinto ja isä on tehnyt suurimman osan työurastaan infran rakennuttamisen tehtävissä. ”Isä oli aina innostunut töistään ja häntä oli mukava seurata. Tätä innostusta haluaisin nähdä laajemminkin, ihmisten tulisi olla innostuneita töistään ja tekemisistään”, Kirsi toivoo.

Jo 15-vuotiaana Kirsi oli siivoamassa työmaalla isänsä työn kautta. ”Olen aina ollut kiinnostunut teknisistä asioista, ja rakennustyömaat ovat innoittaneet minua alalla toimiessani”, Kirsi kertoo. Rakennustyömaa on hänen mukaansa koko alan keskeisin paikka ja alan kehittämistoimien tulee palvella työmaiden toteutusta.

Kirsi oli Talonrakennusteollisuudessa töissä jo vuosina 1998–2008 asiamiehenä ja 2010–2013 elinkeinoasioiden johtajana. Kirsi on toiminut Skanskan lakiasiainjohtajana 11 vuotta. ”Skanskan vuodet ovat näyttäneet alaa laajasti, tutustuttaneet asiakkaisiin ja antaneet monipuolisia käytännön haasteita ratkottavaksi”, Kirsi summaa.

Kirsin kirjoittamia asuntokauppalain oppaita käytetään edelleen. ”Aikanaan aktiivinen yrittäjä Simo Koskinen käski kirjoittamaan oppaan asuntokauppalaista, ja opas on edelleen käytössä” Kirsi muistelee.

Pöydällä tärkeitä asioita

Talonrakennusteollisuudella on vastuullaan tärkeitä edunvalvonta-asioita, kuten lainsäädäntöäsiat, YSE-uudistus ja työehtosopimusneuvottelut, joihin Kirsi lupaa panostaa paljon. ”Haluan varmistaa erinomaisen jäsenpalvelun, joka rakentuu ymmärrettävään muotoon ja hyvissä ajoin”, Kirsi lupaa.

”Malliasiakirjat ja oikeuskäytännön seuraaminen on nostettava uudestaan käytännöiksi, koska ne hyödyttävät jäsenyrityksiä. Ymmärrän yritysten kiireen ja tehokkuuden tarpeen ja uskon liittoyhteisön voivan auttaa kohdentamalla palveluaan jäsenistön tarpeisiin”, Kirsi linjaa.

Rakennusalan vetovoima on Kirsille tärkeä asia. Hän kantaa huolta nuorten hakeutumisesta alalle pohtii ja samalla varttuneempien innostamista rakennusalalla kehittymiseen. ”Yritysten ja nuorten mukaan ottaminen vetovoimatyöhön on tärkeää, koska viestinnän on kehityttävä tupailloista TikTokiin”, Kirsi toteaa.

Skanska on ollut erinomainen työturvallisuuskoulu

”Työturvallisuus on kaikkein tärkein arvo. Skanskalla on ajateltu ihmiset ihmisinä ja herätelty yhteisöllisyyden merkitykseen”, Kirsi kertoo. Hänen mukaansa työturvallisuus syntyy kahdesta asiasta: kulttuurista ja kovasta tekemisestä. ”Riskit pitää arvioida, täytyy tehdä hyvät turvallisuussuunnitelmat, toteutus pitää valvoa ja mahdollisiin poikkeamiin pitää puuttua.”

Kirsin mukaan työturvallisuudessa voitaisiin tehdä enemmän yhteistyötä yritysten välillä ja myös liittoyhteisön sisällä. ”Meidän on otettava myös aliurakoitsijakenttä mukaan. RT voi tehdä paljon parhaiden käytäntöjen tuomiseksi esille ja levittämiseksi. Tarvitsemme läpileikkaavamman työturvallisuusstrategian Turvallisuusviikon lisäksi.”

Laatu on vastuullisuutta

”Rakennusala myy laatua. Laatu on tärkeintä vastuullisuutta, ja myös asiakaspalvelun on oltava hyvää. Laatu koostuu monesta asiasta”, Kirsi linjaa. Hänen mukaansa keskusliitto voi tässäkin asiassa tuoda enemmän hyviä käytäntöjä esille ja jakaa tietoutta.

Rakentamisen laadussa on parannettavaa, mutta Kirsin mukaan myös sidosryhmien laatukuvassa on kehitettävää: ”En ole vielä tavannut työntekijää, joka haluaa tehdä huonoa laatua. Rakennusalan laatu on parempaa kuin mitä yleinen mielikuva antaa ymmärtää.”

Vastuullisuuslainsäädäntö ja asiakkaiden ja yhteiskunnan odotukset vastuullisuuteen ovat lisääntyneet merkittävästi. ”Rakennusala pysyy vastaamaan muutokseen ja liitto pystyy auttamaan jäsenistöä muutoksessa. Edustamme jäsenistöä ulospäin myös vastuullisuusasioissa”, Kirsi lupaa.

Rakennusala kaipaa muutosjohtajuutta

Kirsi on hyvin selvillä tulevista tehtävistään: ”Rakennusteollisuuden työn pitäisi näkyä enemmän ulospäin. Emme voi luottaa, että tieto leviää valiokuntiemme ja hallituksiemme kautta jäsenistölle. Jatkuvasti muuttuva säädöskenttä tulee ottaa haltuun ja tarjota jäsenistölle jäsenneltyä, luotettavaa tietoa. Haluamme kuulla jäsenistön toiveita ja myös vastata toiveisiin.”

Kirsi uskoo kohtaamisiin ja kasvotusten tapahtuvaan viestintään. Hänen vierailunsa Itä-Suomen Rakentajaseminaarissa oli osoitus hänen tavastaan toimia avoimesti myös maakuntiin päin. Talonrakennusteollisuus saa Kirsistä aikaansaavan muutosjohtajan. En ole työurallani kuullut kenestäkään niin paljon hyvää sanottavaa kuin Kirsistä.

Kirjoittaja: Kimmo Anttonen

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä