Kaukolämmityksen energiatehokkuuden parantaminen – laitteistojen uusimisen lisäksi muistettava säätötoimet

Valtioneuvosto on kesän lämmössä viemässä eteenpäin jälleen uutta asetusta, jolla pyritään energiatehokkuuden parantamiseen. Erityisen ilahduttavaa asetusluonnoksessa on, että osana laitteistojen uusimista tuettaisiin myös lämmitysjärjestelmän tasapainottamista ja säätöä.

Parempi tehokkuus ja huoltovarmuus

Asetuksella rakennusten omistajia kannustetaan kaukolämmityksen energiatehokkuuden parantamiseen. Tarkoituksena on laskea kaukolämpöveden lämpötilaa ja siten mahdollistaa uusiutuvien energialähteiden laajempi käyttö keskitetyssä lämmön tuotannossa. Kannustimena on rahallinen tuki ARA:n jakamana. Pääpaino kohdistuu laitteistojen uusimisesta aiheutuneiden kustannusten kompensointiin, mutta luonnokseen sisältyy myös mahdollisuus saada tukea lämmitysjärjestelmän tasapainottamiseen ja säätöön.

”Kaukolämpölaitteistojen vaihtaminen on hyvä asia yhteiskunnallisesti energiatehokkuuden ja huoltovarmuuden kannalta”, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

”Laitteistojen uusiminen ei kuitenkaan yksin riitä, niiden on oltava myös oikein mitoitettuja ja toimintakuntoon viritettyjä.”

Järjestelmän toimintakunnon varmistaminen

Erityisen ilahduttavana Mäkinen pitää sitä, että asetusluonnoksessa osana laitteistojen uusimista tuettaisiin myös lämmitysjärjestelmän tasapainottamista ja säätöä. Ympäristöministeriössä tällä arvioidaan saavutettavan nopeasti jopa 5 %:n säästö lämmityskustannuksissa. Tämä säästö tuntuisi suoraan rakennuksen omistajan kukkarossa. Kaukolämpöverkoston veden lämpötilan lasku tuntuisi puolestaan pidemmän ajan kuluessa ja helpottaisi kaukolämpöyhtiöiden mahdollisuuksia ottaa käyttöön uusia energialähteitä.

”Rakennusten omistajankin on saatava suoraa lisäarvoa näistä toimenpiteistä, he kuitenkin tekevät päätöksen laitteistojen uusimisesta. Pelkkä yhteiskuntavastuun kantaminen ei yleensä ole riittävä kannustin, kun ihminen miettii omien rahojensa käyttöä”, Mäkinen muistuttaa.

Avustusta olisi mahdollista saada 2 000–4 000 euroa per uusittu laitteisto ja lisäksi 500–2 000 euroa per tasapainotettu ja säädetty järjestelmä, jos toimenpide tehdään laitteiston vaihdon jälkeen ja samassa yhteydessä. Ympäristöministeriön luonnos valtioneuvoston asetukseksi avustuksista asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosille 2022–2023 on parhaillaan lausuntokierroksella. Asetuksen on tarkoitus astua voimaan 1.9.2022.

Kuva Kerrostaloja Helsingissä

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen p. 045 899 9388, juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
Viestintäpäällikkö Pipsa Hiltunen p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen@lvi-tu.fi

lvi-tu.fi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä