Kevään 2024 yhteishaku on startannut: Rakennusalalta löytyy monipuolisia opintopolkuja ammatti- ja korkeakouluopiskelijoille

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishakuaika on 13.–27.3.2024. Kevään 2024 perusopetuksen jälkeinen yhteishakuaika päättyy 19.3.

“Vuosittain suoritetaan lähes 4 000 rakennusalan perustutkintoa. Ammatillisen tutkinnon tai lukion jälkeen rakennusalan opintoja voi jatkaa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa: ammattikorkeakoulusta valmistutaan rakennusinsinööriksi tai rakennusmestariksi ja yliopistossa esimerkiksi rakennus- ja yhdyskuntatekniikan diplomi-insinööriksi. Ammattikorkeakouluista valmistuu noin 1 500 ja yliopistoista noin 500 henkilöä vuosittain”, kertoo Rakennusteollisuus RT:n koulutuspolitiikan asiantuntija Saku Lehtinen.

Haastava suhdannetilanne saattaa mietityttää alan opiskeluihin hakevia – löytyykö valmistuneille töitä tulevaisuudessa?

”Jo lähitulevaisuudessa moni alan konkari eläköityy ja tarvitsemme heidän tilalleen uusia osaajia. Rakennusalalla on myös merkittävä rooli vihreän siirtymän ratkaisijana ja digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäjänä, joten tarvitaan uudenlaista ammattiosaamista. Nyt opintonsa aloittavat opiskelijat valmistuvatkin todennäköisesti aivan erilaiseen tilanteeseen”, toteaa Lehtinen.

Lehtinen kannustaa myös rakennusalan yrityksiä tarjoamaan nuorille harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja. ”Nämä nuoret ovat tulevaisuuden rakennusalan ammattilaisia. Hyvät kokemukset kesätöistä voivat osoittautua arvokkaaksi, kun kilpailu osaavasta työvoimasta taas kiristyy.”

(Alkuperäinen uutinen on julkaistu 20.2.2024. Uutista on päivitetty 19.3.2024)

Lue lisää


Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä