Joulukinkku – Juhlapöydän kunkku vai viemärin tukkija

Joulukuu on täynnä monenmoisia herkkuja. Varsinkin joulupöydän kunkun – kinkun tai kalkkunan – valmistuksessa on hyvä muistaa, että paistorasva ei kuulu viemäriin. Kovettuessaan se junttaantuu viemäriin ja pahimmassa tapauksessa tukkii putkiston.

Kinkun tai kalkkunan paistopussiin kertynyttä rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Vaikka paistorasva on lämpimänä juoksevaa, jäähtyessään se kovettuu ja jumittuu viemäriputkeen. Lämpimän veden laskeminen viemäriin paistorasvan kaveriksi ei auta, sillä vesi vauhdittaa rasvan kovettumista ja siten viemärin tukkeutumista.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen antaa vinkit paistorasvan hävittämiseen:

  • Valmista paistorasvasta makoisa kastike juhlapöytään.
  • Laita paistorasva vaikkapa tyhjään maitopurkkiin ja vie sekajäteastiaan.
  • Kierrätä paistorasva uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Jos paistorasva kaikesta huolimatta lirvahtaa viemäriin ja tukkii sen, kutsu LVI-ammattilainen apuun.

”Erityisesti kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta voi olla tukossa pitkältäkin matkalta. Viemäri on syytä avata ja puhdistaa koko pituudeltaan ammattilaisen toimesta. Joulunpyhätkin sujuvat sitten huomattavasti leppoisimmissa tunnelmissa”, Mäkinen toteaa.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen p. 045 899 9388, juha-ville.makinen@lvi-tu.fi

lvi-tu.fi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä