Varainsiirtoveron lasku tuli tarpeeseen – seuraavaksi poistettava kokonaan

Hallituksen esitys varainsiirtoveron alentamisesta ja sen nopeasta toimeenpanosta oli tervetullut toimi asuntokaupan piristämiseksi. Sen sijaan ensiasunnon ostajien verovapauden poistaminen oli ikävä yllätys.

Hallitus on esittänyt varainsiirtoveron muuttamista siten, että kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee neljästä prosentista kolmeen ja asunto-osakkeiden kahdesta prosentista puoleentoista. Ensiasunnon ostajilla ollut vapautus varainsiirtoveron maksamisesta kuitenkin poistuu samalla.

Laki on tulossa voimaan vuodenvaihteessa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.

”Varainsiirtoveron alentaminen on askel asuntomarkkinoiden elpymisen suuntaan. On myös tärkeää, että se tulee voimaan näin pian ja koskee jo loppuvuoden aikana tehtyjä kauppoja. Voidaan tietysti kysyä, onko järkevää rahoittaa alennus ensiasunnon ostajien kustannuksella. Se korottaa entisestään kynnystä siirtyä omistusasumisen piiriin”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

 ”Toivomme että tilanne on vain väliaikainen, ja seuraavaksi varainsiirtovero poistetaan kokonaan”, Vihmo toteaa.

Taloustieteessä on tunnistettu varainsiirtoveron haitat suhteessa siitä saataviin verotuloihin. Varainsiirtovero kasvattaa muuttamisen kustannuksia ja siten vaikeuttaa työvoiman liikkuvuutta ja ihmisten mahdollisuutta muuttaa tarpeitaan vastaavaan asuntoon.

Katso myös

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä