Arto ”Kuningas” Pasanen tekee työnsä laadukkaasti aikataulusta tinkimättä

Kuopiolaisen metalliteollisuusyritys Petter Steelin pukuhuoneessa lukee erään työntekijän kaapin ovessa ”Kuningas”. Peltiseppäasentaja Arto Pasasen alun perin vitsiksi tarkoittama titteli on mennyt hyvin läpi työtovereiden joukossa ilman isompia leukailuja saati kiusaamista.


Arto ”Kuningas” Pasasen virkapäähine ei ole kruunu vaan turvallisempi kypärä suojalaseineen.

”Kuningas” Pasanen kertoo olevansa persoonana kuitenkin enemmän taustalle jäävä ja mieluummin vaatimaton kuin itseään korostava. Hänen työnsä jälki tunnustetaan kuitenkin erinomaiseksi ja sitä voidaan pitää kuninkaallisena laatuna.

– Tunnistan itsessäni tietyissä asioissa perfektionistin piirteitä. Tyytyväisyyteen työni lopputuloksesta ei riitä, että asiakas eli tilaaja hyväksyy sen mukisematta ja että se on kutakuinkin suunnitelmien mukainen. Itseni on oltava työhön sataprosenttisen tyytyväinen. Muutoin teen sen uudelleen – urakkapalkkauksesta huolimatta. ”Kuningas” -tittelikin kannustaa toimimaan esimerkillisesti työmailla, kertoo Pasanen.

Hänen esimiehensä ja työkaverinsa vahvistavat, että Arto Pasanen ei ole ”hieroja”, jonka vuoksi urakat venyisivät. Päinvastoin hänen työskentelynopeutensa on parhaasta päästä. Työtapaturmiakaan ei ole ”Kuninkaalle” sattunut, vaikka peltisepän työ hankalissa riskialttiissa paikoissa rakennustyömailla ja teräväreunaisten peltien käsittely siihen altistavatkin.

Työturvallisuuspalkinto tuorein tunnustus

Tuorein tunnustus tuli marraskuun lopussa Pasaselle ja PetterSteelille Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin työturvallisuuskilpailusta. Yrityksen toimitusjohtaja Petteri Heimonen sekä työporukka Arto Pasanen, Hermanni Korteniemi, Miika Mustonen, Joakim Heimonen ja Heikki Hintikka vastaanottivat ensi kertaa jaossa olleen työturvallisuuden Paras aliurakoitsija -palkinnon. Arto Pasanen sai vielä henkilökohtaisen erityismaininnan ”Tekee laatua aikataulussa turvallisuudesta tinkimättä”.

Työturvallisuus ja laatu kulkevat Arto Pasasen mukaan käsi kädessä eivätkä ne ole ristiriidassa ripeän urakkatyönkään kanssa.

Arto Pasanen, 33, myöntää olevansa suhteellisen tarkka mies arkioloissakin kotona. Se tarkoittaa siisteyden ja järjestyksen arvostusta, eli etteivät paikat ole sekaisin eikä tavaroita tarvitse etsiä ties mistä. Taipumuksesta ei ole hänen mukaansa tullut kohtuuttomasti kuittailuja saati eripuraa puolisolta eikä kuusi- ja nelivuotiailta tyttäriltäkään.

– Jämptiys on minusta asennekysymys työssä, kotona, harrastuksissa ja ihan missä tahansa. On nopeampaa ja hermoja säästävämpää tehdä asiat kerralla kuntoon ja pitää järjestys yllä kuin paikkailla jälkiä. Kyse ei yleensä ole sen kummemmasta kuin keskittymisestä eli ajatuksen kohdistamisesta kirkkaana siihen, mitä kulloinkin tekee.

Maalaisjärjellä pärjää pitkälle

– Selkeällä maallikkojärjellä pärjää monesti pitkälle. Tärkeää on noudattaa suunnitelmia ja ohjeita, mutta ei tietenkään sokeasti. Joskus huomaan, että jokin asia voidaan tehdä toisin ja paremmin, kertoo Arto Pasanen.

Maalaisjärkeä hänelle on kehittynyt lapsuudesta asti vanhempiensa maatilalta Nilsiän Vuotjärveltä, missä äiti pyöritti leipomo- ja isä sahayritystä. Arto Pasanen lähti tallaamaan omaa tietään ja opiskelemaan Savon ammattiopistoon putkiasentajaksi hyvien työnäkymien toivossa. Valmistuttuaan vuonna 2008 hän ei heti saanut alansa töitä ja pari vuotta meni Tahkovuorella suksivuokraamossa ja hiihtovälinehuoltajana.

Kansantalouden taantuman hellitettyä töitä löytyi Yara Finlandilta Siilinjärveltä eristepeltiseppänä.

– Lähdin sinne parin tutun kaverin perässä. Eihän sekään työ vastannut ammattikoulutustani, mutta opin kolmessa vuodessa paljon peltitöistä. Työolot olivat sen verran rankat, että pyrin seuraavaksi PetterSteelille, josta olin kuullut paljon hyvää. Pääsin firmaan vuonna 2014 peltisepäksi. Olen erittäin tyytyväinen työnkuvaani, työnantajaani ja työporukkaamme. Olenpa houkutellut muutaman kaverin meille töihin, kun kasvava yritys on tarvinnut lisää hyviä työntekijöitä.

– Suoritin viime vuosikymmenen lopulla teknisen eristäjän ja viime vuonna rakennuspeltisepän ammattitutkinnon. PetterSteelillä koulutettiin ja perehdytettiin minut hyvin työhön oppisopimuksella. Työvälineet ovat viimeisen päälle kuten yrityksen tuotantoteknologiakin. Putkiasentajan työt eivät ole enää tulleet mieleen.

– Asennustyöni käsittää uudis- tai korjausrakentamistyömailla muun muassa ikkunoiden ja ovien pellityksiä ulkoseinissä. Tarkkana pitää olla, kun joskus työskentelen kymmenien metrien korkeudessa kurottajan tai nosturin lavalla hankalassa säässä. Työ on vaativaa mutta vaihtelevaa ja siinä on tietty tekemisen vapaus. Myös haasteellisuus ja urakkapalkka tekevät työstä mielenkiintoista. Aloituspalaverit, osaava työnjohto ja saumaton yhteistyö muiden toimijoiden kanssa ovat työmailla tärkeitä asioita töiden sujuvuudelle ja työturvallisuudelle, korostaa Pasanen.

Nelihenkisen perheen ruuhkavuodet vievät vapaa-ajasta ison osan, mutta Arto Pasaselle jää aikaa kuitenkin luonnossa liikkumiseen, pienriistametsästykseen sekä videopeleihin.

Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä