Esimerkillistä toimintaa työtapaturman sattuessa

Uutinen turvallisuusviikon lopuksi: E. Helaakosken kuljettaja esti ripeällä toiminnallaan vakavan henkilötapaturman kehittymisen pahimmaksi mahdolliseksi.

Tänä keväänä E. Helaakosken työmaalla asennusporukka oli työn touhussa, kun nosturikuski Marko Hartikainen kuorman purun yhteydessä nosti betonielementin nipusta.

Nippu ei ollut tyypillisessä elementtivakissa nojallaan, vaan enemmänkin pystyssä. Asennusporukka ei ollut riittävästi varmistanut elementtien paikallaan pysymistä, ja yksi elementti kaatui asentajan päälle. Hän jäi nipun ja sokkelin väliin puristuksiin.

Marko Hartikainen huomasi tilanteen ja laski pikavauhtia taakassa olleen elementin alas, jotta saisi ketjut kiinni kaatuneisiin elementteihin. Elementtinippu saatiin nostettua asentajan päältä. Asentaja oli eloton, mutta tuli tajuihinsa, kun lääkärihelikopteri saapui paikalle.

Yhteistyöllä vältyttiin melko varmalta asentajan kuolemalta.

Vahingoittunut henkilö on nyt kotiutunut sairaalasta, ja hän on lääkärin mukaan työkuntoinen puolen vuoden päästä.

Ajoneuvonosturinkuljettaja Marko Hartikainen ja muu työmaahenkilöstö reagoivat äkillisessä tilanteessä esimerkillisen ripeästi ja estivät toiminnallaan pahimman mahdollisen työtapaturman.

Kuva: E. Helaakoski. Marko Hartikaista (keskellä) muistettiin tunnustuksella ja rahapalkinnolla, johon osallistuivat työnantaja sekä työmaan vastuuyritys. 

Sähköinen eJokka kertoo tapahtumasta tarkemmin seuraavassa numerossaan.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä