Kutsumaton vieras dunkkaa ikävästi – Huolehdi pesualtaiden ja lattiakaivojen kastelusta

Kesäloma mökkeilyineen ja muine reissuineen on jo ovella. Lomahuumassa ei kuitenkaan kannata unohtaa pesualtaiden ja lattiakaivojen hajulukkojen kastelua. Muuten ikävästi haiseva vieras voi vallata kotisi.

 

Viemärit tarvitsevat kastelua

Hajulukoissa on pieni vesimäärä, joka katkaisee ilmayhteyden viemäripisteen eri puolille. Se estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

”Normaalissa käytössä viemärin vesilukossa oleva vesimäärä pysyy riittävänä”, toteaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

”Jos pesualtaat ja lattiakaivot ovat pitkään käyttämättä, niin vesi haihtuu pois erityisesti lämpimillä kesäilmoilla. Kuivuneesta vesilukosta viemärikaasut pääsevät leviämään asuintiloihin”.

Hajuhaitat on helppo välttää juoksuttamalla viemäripisteisiin vähän vettä silloin tällöin.

”Sen sijaan vanhan kansan vinkkiä, jonka mukaan vesilukkoon lisätään ruokaöljyä, ei kannata käyttää. Viemäriin lasketut öljyt ja rasvat aiheuttavat viemärin tukkeutumista ja kuormittavat jäteveden puhdistamoja”, Mäkinen muistuttaa.

Puhdista kaivo ennen lomareissua

Ennen lomalaitumille lähtöä kannattaa myös puhdistaa viemäripisteiden vesilukot. Varsinkin pesutilojen lattiakaivoihin kerääntyy hiuksia sekä pesuainejäämiä, jotka luovat mehevät kasvuolosuhteet erilaisille bakteerialustoille hajuineen.

”Lattiakaivot kannattaa pestä säännöllisesti. Homma sujuu helposti nostamalla lattiakaivon ritilä pois ja puhdistamalla sen alla oleva pesä. Askareeseen löytyy myös harjamalleja, joissa on sopivan kokoinen harja sekä koukku ritilän nostamista varten, Mäkinen kertoo.

Jos viemärit eivät vedä kunnolla tai hajua esiintyy normaalin käytön aikana, kannattaa apuun pyytää LVI-ammattilainen. He saavat vesilukot toimimaan ja viemärit vetämään turvallisesti.

Lataa kuva: Kuivahtanut lattiakaivo

Lisätietoja

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen, p. 045 899 9388, juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
Viestintäpäällikkö Pipsa Hiltunen, p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen@lvi-tu.fi

lvi-tu.fi

 

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä