Nuoret infrarakentajat kilpailivat Taitaja2021-kisassa toukokuun lopussa

Gradia Jyväskylän opiskelijat nappasivat kisan 1. ja 3. sijan. Joensuun Riveria vei 2. sijan. Kilpailun organisoi Oulun seudun ammattiopiston Haukiputaan yksikkö. Kilpailutehtävänä oli sadevesiviemärin asennus.

Teksti ja kuvat: Janne Suntio

Kilpailuun osallistui kahdeksan taitavaa semifinaalien kautta valikoitunutta maarakennuskoneenkuljetusta opiskelevaa ammattikoululaista.

Voiton kilpailussa vei Gradia Jyväskylän Jere Moilanen, Joensuun Riverian Teemu Taskisen sijoittuessa toiseksi ja Gradia Jyväskylän Aleksi Reposen yltäessä kolmanneksi.

Voittajan hymy: Jere Moilanen Jyväskylän Gradiasta.

Muut finalistit olivat Max Lukin YSAO, Pyry Tynkkynen Riveria, Jere Leinonen Ekami, Jani Koivula Ekami ja Santtu Pyörälä OSAO.

Kilpailijat asensivat piirustusten mukaan sadevesikaivon ja siihen johtavan putken prosentin kaadolla käyttäen apuna kaivukonetta, maantiivistäjää ja tasolaseria. Asennetun putken päälle tuli lisäksi tehdä rakennekerroksia hiekalla ja eri raekoon murskeilla.

Lopuksi oli asennettava reunakivet sadevesikaivon viereen, siistittävä kilpailualue ja ajettava sekä sidottava kaivukone lavetille.

Päätuomarina toiminut Samuli Anttila kiitteli kilpailijoiden tasoa ja piti kilpailutehtävää onnistuneena. Muutoinkin kilpailu sujui Anttilan mielestä varsin hyvin.

Kilpailun organisoi Oulun seudun ammattiopiston Haukiputaan yksikkö ja etenkin lajipäällikkönä toiminut Antti Pakanen.

”Taitaja2021-kilpailun johtaja Sauli Jaara tuli viime kesäkuussa kyselemään, kenet hän voi nimittää infrarakentamisen lajipäälliköksi. Nakki napsahti saman tien, kun olin ainoana paikalla”, naurahtaa Antti.

Kilpailun käytännön järjestelyt alkoivat vasta maaliskuun puolivälissä, sillä epidemiatilanteen vuoksi epätietoisuus tapahtuman kohtalosta vaivasi niin järjestäjiä kuin osallistujiakin.

Epävarmuudesta ja tiukasta aikataulusta huolimatta kilpailujärjestelyt onnistuivat loistavasti. Pakanen sai puhuttua mukaan toistakymmentä yritysyhteistyökumppania ja puolenkymmentä tuomaria.

”Kaikki lähtivät mielellään mukaan, kun perustelimme heille asian tärkeyden ja kerroimme samalla lajin saamasta laajasta some-näkyvyydestä”, kertoo Pakanen.

Seuraavan kerran Infrarakentamisen kilpailu järjestetään Porissa keväällä 2022.

Kilpailuun kaivuukoneet toimittivat: Avesco – Catepillar, Rotator – Hitachi, KH-koneet/JL Machine – Yanmar ja Wacker Neuson, Konesilta – Kubota, Mateco CE rental – JCB, Suomen Rakennuskone – Komatsu, Volvo CE – Volvo.

Tarvikkeita ja välineitä sponsoroivat: Pipe life, Cramo, Novatron, Ramudden, Koneunioni ja Trafino.

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä