Koronalla ei vaikutusta LVI-insinöörien valmistumiseen

Koronakevät oli monelle opiskelijalle haastavaa aikaa. Erityistä huolta aiheutti se, miten valmistumisen käy, kun harjoittelujaksoa ei saatu järjestämään. Talotekniikka-alan insinöörien valmistumismäärissä korona ei kuitenkaan vielä näy.

Etäopetus onnistui hyvin

Talotekniikka-alan insinöörikoulutusta järjestävien ammattikorkeakoulujen mukaan etäopetusjärjestelyt ovat pääsääntöisesti onnistuneet hyvin. Ne ovat saaneet kiitosta sekä opettajilta että opiskelijoilta. Tekniikkaa on opittu hyödyntämään, mutta mikä tärkeintä, etäopetuksen pedagogiset ratkaisut ovat kehittyneet. Ne ovat parantuneet viime vuosina muutenkin, mutta korona antoi ratkaisevan tönäisyn eteenpäin.

– Etäopetuksen kehittyminen vaikuttaa lupaavalta, erityisesti aloilla, joilla koulutuksen saatavuuden valtakunnallisen kattavuuden varmistaminen on ollut haastavaa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– LVI-talotekniikka-ala työllistää tuhansia, mutta alan insinöörikoulutusta ei ole tarjolla kaikilla paikkakunnilla. Etäopetus tuo koulutuksen helpommin saatavaksi.

Harjoittelujaksot ovat järjestyneet

Pakollisena osana insinöörikoulutukseen kuuluvia harjoittelujaksoja on onnistuttu järjestämään lähes normaaliin tapaan LVI-talotekniikka-alan opiskelijoille. Ammattikorkeakoulujen edustajien tietoon ei ole tullut, että yksikään valmistuminen olisi kevään aikana viivästynyt puuttuvan harjoittelupaikan takia.

– LVI-talotekniikka-alalla opiskelijat ovat jo pitkään suorittaneet harjoittelujaksonsa yritysten normaalissa tuotantotoiminnassa. Korona ei ole juurikaan sulkenut työmaita, joten opiskelijoille on voitu järjestää harjoittelupaikkoja hyvin, Mäkinen vahvistaa.

– Vaikeudet saattavat olla tosin edessäpäin, jos nyt rakenteilla olevien kohteiden valmistuttua ei ole uusia aloituksia käynnissä. Tätä on vaikea ennakoida, mutta lähtökohtaisesti yritykset ovat hyvin sitoutuneita opiskelijoiden harjoittelun järjestämiseen.

LVI-talotekniikan suosio jatkuu

Alalle tarvitaankin harjoittelupaikkoja, jos kaikki halukkaat pääsevät LVI-tekniikka-alan insinöörikoulutukseen. Ammattikorkeakoulujen hakutilastojen mukaan ensisijaisia hakijoita on tuttuun tapaan paljon, mutta myös aloituspaikkojen lukumäärää on saatu nostettua. Erityisesti monimuoto-opetus  on lisääntymässä.

– Se on tuonut myös työelämässä oleville paremman mahdollisuuden suorittaa insinööritutkinto. Tähän nyt laadukkaaksi todettu etäopetus ja omaan työhön liittyvät projektioppimisen tehtävät sopivat erinomaisesti, Mäkinen iloitsee.

Lisätietoja:

  • LVI-Tekniset Urakoitsijat: lvi-tu.fi
  • Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen
    p. 045 899 9388, juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
  • Viestintäasiantuntija Pipsa Hiltunen
    p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen@lvi-tu.fi

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä