Halvalla hyvää? – LVI-asennustyönkin laatu on sopimusasia

Yleinen ajatus tuntuu olevan, että rakentamisen laatu on Suomessa huonolla tolalla. LVI-asennusala on myös noussut putkiremonttien myötä usein julkisuuteen. Kuitenkin alalla on käytössä laatuakin säätelevät sopimukset.

Alan etujärjestön mukaan LVI-asennuksia hankkivat ovat turvallisemmassa asemassa kuin yleisesti tunnutaan ajateltavan. Asentaminen on tarkkaan säänneltyä toimintaa, jota ohjataan paitsi ympäristöministeriön asetuksilla, niin myös alan omaehtoisen itsesäätelyn muodossa.

  • Urakoitsijan ja tilaajan välinen urakkasopimus on kaupallinen sopimus, jossa määritellään palvelun hinta ja toteutusaikataulu sekä lopputuloksen laadulliset vaatimukset. Hyvin tehty sopimus saa osapuolet ymmärtämään, mitä rahalla saa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.
  • Hankkeeseen ryhtyvät tosin tuntevat harmillisen huonosti alalle laadittuja valmiita sopimusehtoja ja teknisiä laatuvaatimuksia, eivätkä osaa vaatia niitä käytettäväksi.

Rakentamisen yleiset laatuvaatimukset

Urakkasopimuksen yleiset sopimusehdot tunnetaan lyhenteellä YSE ja rakentamisen yleiset laatuvaatimukset lyhenteellä RYL. Molemmat ovat alan toimijoiden hallinnoiman Rakennustietosäätiön omistaman yhtiön Rakennustieto Oy:n julkaisemia asiakirjoja.

  • YSE ja RYL ovat voimassa, jos niiden käyttäminen sopimuksen osana todetaan YSE:n osalta suoraan urakkasopimuksessa ja RYL:n osalta tyypillisesti urakkasopimuksen liiteasiakirjoina olevissa suunnitelma-asiakirjoissa, Mäkinen muistuttaa.
  • Jos niiden käyttämisestä ei ole sovittu, ollaan potentiaalisten riitojen polulla. Rakentamiseen liittyy niin monta mutkaa, että kaikista ei yleensä muisteta sopia omin päin. Eteen tulevia tilanteita on helpompi käsitellä, kun asia on ennakoitu sopimuksissa.

Mahdollisuus vaikuttaa RYL:iin

LVI-asennuksia koskevat RYL:n osat ovat juuri nyt päivitettävänä. Mäkisen mukaan tarvetta olikin jo kertynyt, kun edellinen versio tästä Talotekniikka RYL asiakirjasta on peräisin vuodelta 2002.

  •  Käsitykset hyvästä rakentamistavasta ovat tarkentuneet ja talotekniset järjestelmientoimintaperiaatteet ovat jalostuneet, Mäkinen kertoo
  • Myös korjausrakentaminen on tässä välissä vakiintunut aidosti omaksi rakentamisen osa-alueeksi, jolle tarvitaan yhteinen käsitys hyvästä rakentamistavasta.

Mäkinen muistuttaa vielä, että tulevaan talotekniikka RYL:een voivat vaikuttaa alan järjestöjen lisäksi yksittäiset yritykset tai kansalaisetkin.

Valurautaviemärin asennus -kuva:
https://www.lvi-tu.fi/wp-content/uploads/2013/10/LVI-TU-Valurautaviem%C3%A4rin-asennus-LR.jpg

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä