Katsaus rakennusalan koulutukseen Itä-Suomessa: Raksa on hyvässä vauhdissa koulutussopimuksen ja oppisopimuksen joustavassa hyödyntämisessä

Ammatillisen koulutuksen työelämässä oppimisen uudistunutta toteutusta on savolaisittain mukava tarkastella lukujen valossa. Savon ammattiopisto vastaa rakennusalan koulutuksesta Kuopion ja Varkauden talousalueella, ja kampuksilla opiskelee yhteensä 280 tulevaa talonrakentajaa.

Kuluvan vuoden tammikuun ja elokuun välisenä aikana perustutkintokoulutuksen yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on ollut totuttuun tapaan vilkasta: kaikkiaan erimittaisia koulutus- tai oppisopimuksia solmittiin noin 230, joita noin neljäsosa on työsuhteisia oppisopimuksia. Hienoa raksa – tässä mallia muillekin toimialoille!

Mittavirhe tuottaa tässä vieläpä liiankin vaatimattoman kuvan: sopimuksia jatketaan hyvin usein, kuten monen kesän ajalle tehdyn oppisopimuksen kanssa pääsi käymään. Hommaa oli, sovitut opinnot karttuivat ja hommia vaan edelleen riitti: niinpä kesän jälkeen lukuisia oppisopimuksia jatkettiin vielä syksyllekin, mikä ei tässä tarkastelussa näy sopimusten määrän lisäyksenä.

Koulutussopimus-oppisopimus-mallin ydin on sen joustavassa hyödyntämisessä opiskelijoiden ja työpaikkojen tilanteen mukaan. Palkattomasta koulutussopimuksesta voidaan helposti siirtyä työsuhteiseen oppisopimukseen, ja sopimusjaksojen pituudesta sovitaan tarpeen mukaan. Erilaisiin työelämässä oppimisen jaksoihin limittyy sujuvasti oppilaitoksella tapahtuvaa oppimista opiskelijan henkilökohtaisesta suunnitelmasta riippuen. Rakennusalan koulutuksessa nämä siirtymät eri toteutusmuotojen välillä ovat olleetkin hyvin yleisiä jo uuden lainsäädännön (2018) alkuhetkistä lähtien. Kentässä liikkuvat opettajat sekä monet yritykset viestivät, että tämä malli sopii raksan yrityskenttään loistavasti ja tukee onnistunutta rekrytointia.

Hyvältä näyttää mutta voisipa näyttää vielä paremmalta. Elinkeinoelämän keskusliiton viimeaikaisten selvitysten sekä paikallisen perstuntuman perusteella tietoisuus uudistetun työelämässä oppimisen mahdollisuuksista on yrityskentässä edelleen kaikkea muuta kuin kaikkien juttu. Tämä näkyy myös siinä, miten nuo 230 työelämässä oppimisen jaksoa meillä kenttään sijoittuvat. Koulutussopimusten ja oppisopimusten välillä on voimakas korrelaatio. Niillä yrityksillä, joilla on oppisopimuksia, on lähes aina myös koulutussopimuksia. Näyttäisi siltä, että yksi asia johtaa usein toiseen: koulutussopimuksesta polku kulkee kohti oppisopimusta silloin, kun sopiva tekijä ja työnantaja kohtaavat. Rekrytoinnissa tämä todennäköisesti toimii eduksi niille, jotka sitouttavat potentiaalisia tekijöitä hyödyntämällä polutusta.

Yksi havainto toki on sekin, että joitakin poikkeuksia lukuunottamatta sopimusmäärät yksittäisissä yrityksissä jäävät varsin pieniksi. Suhteessa rekrytointitarpeeseen volyymia olisi tarpeen lisätä, mikä monesta yrityksestä toiveena kuuluukin. Meidän täytyy siis myös yhdessä miettiä, miten ylipäätään saisimme alalle lisää koulutettavia. Tai ei vain miettiä, vaan myös toimia.

Oppilaitoksia saa ja voi mielellään pyytää kertomaan lisää työelämässä oppimisen palveluista ja eri sopimusmuotojen mahdollisuuksista. Perustehtävämme on palvella alueen työvoiman saatavuutta. Palvelemme paremmin, jos palvelumme tunnetaan. 

Koulutus- ja oppisopimus pähkinänkuoressa

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Lisätietoja:

Maija Savolainen
yhteyspäällikkö
Savon ammattiopisto
maija.savolainen@sakky.fi / 044 785 3545

 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä