Hankintaosaaminen nousi otsikoihin

HS uutisoi 17.10.2017 Helsingin asfalttiurakoissa mahdollisesti esiintyneistä epäselvyyksistä. Artikkelissa mainitut yritykset eivät ole INFRA ry:n jäseniä. INFRA on sen sijaan jo kauan viestinyt kuntien tilaajaosaamisen kehittämistarpeista.

Helsingin Sanomien mukaan Helsingin katujen asfalttiurakoissa on noussut esiin vuosia jatkuneita epäselvyyksiä. Urakoista vastaavaan kaupungin rakentamispalveluun Staraan on lehden tietojen mukaan kohdistettu sisäinen tarkastus.

Selvityksen kohteena on urakoiden kilpailutuksia, hinnoittelua ja laskutusta. Työn tilaaja on hyväksynyt vuosittain laskutuksia, joissa näyttää käytetyn ylihintaisia tuotteita ja koneita sekä tehdyn epäselviä tuntitöitä. Artikkelissa mainitut yritykset eivät ole Rakennusteollisuus RT:ssä infratoimialaa edustavan INFRA ry:n jäseniä.

Hankintojen yksittäisiä ongelmia on noussut esiin aiemminkin, mutta tarjouspyyntöasiakirjoja ei ole pääosin uudistettu eikä loppulaskuihin ole laajamittaisesti puututtu, kertoo HS.

Aloite asian selvittämiseksi nousi alan yrityksistä, jotka nostivat esiin epäilyksen, että nykyisillä hankinta-asiakirjoilla kilpailuja voi voittaa polkuhinnoilla, ja urakan päätteeksi laskuttaa työn todellisen, kalliimman hinnan mukaan.

INFRA ry: Hankintaosaamisesta on tullut kuntien ydinosaamista

INFRA on jo vuosia vaikuttanut kuntien hankintaosaamisen kehittämisen puolesta. Hankintaosaamisesta on tullut kuntien strategista ydinosaamista, jossa onnistumisella on suora yhteys kunnan talouden terveyteen, kuntapalvelujen laatuun ja paikallisen elinkeinotoiminnan vireyteen. Hankinnoilla voidaan joko ehkäistä tai edistää harmaan talouden ilmiöitä.

Kehittämällä ja yhdenmukaistamalla hankintatapojaan ja hankinta-asiakirjojaan, käymällä avointa markkinavuoropuhelua alueen yrityskentän kanssa sekä keräämällä aktiivisesti palautetta hankintatoiminnastaan kunnat voivat vaikuttaa paikallismarkkinoiden toimivuuteen sekä kunnan verokertymään ja menoihin.

Juttu on HS:n tilaajien luettavissa osoitteessa https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005411496.html

LISÄTIEDOT INFRASTA:

  • Heikki Jämsä, johtaja 
    yleinen edunvalvonta, t&k-toiminta, asfalttiala 
    puh. 050 587 2911
  • Paavo Syrjö, toimitusjohtaja 
    puh. 040 560 1803
Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä