”Asiakkaat ovat monimuotoisia, miksi mekin emme olisi” – Skanska on luotsannut monimuotoisuutta jo vuodesta 2015

Skanskan henkilöstöjohtaja Nina Jankola-Väntär kuvailee Skanskaa vahvasti arvojohdetuksi yhteisöksi. Monimuotoisuuden edistäminen ja syrjinnän ehkäisy ovat aidosti mukana arjessa. Strategiatasolla asiat ovat olleet mukana jo vuodesta 2015.

Skanskan huomiovaatteet muistuttavat, että töissä on paitsi työkavereita, myös vaikkapa äitejä ja isiä. Kuva: Skanska

”Asiakkaamme ovat monimuotoisia, joten miksi mekin emme olisi”, toteaa Jankola-Väntär. ”Toimimme monimuotoinen ja hyväksyvä työyhteisö -periaatteella. Vahvuutenamme ovat tiimit, joissa nähdään ihmisten erilaisuus.”

Skanskassa monimuotoisuus nähdään mahdollisuutena myös työvoimamielessä: kun ei rekrytoida vain tietyntyyppisiä ihmisiä, saadaan laajemmin käyttöön erilaisia näkökulmia ja monipuolisemmin osaamista.

”Koulutamme henkilöstöämme monimuotoisuudessa. Ensimmäinen kosketus aiheeseen on perehdytyksen yhteydessä, jolloin halumme kertoa, miten monimuotoisuus ja hyväksyvyys näkyy kulttuurissamme. Tästä jatketaan verkkokurssilla, jossa selviää, miten arvomme näkyvät arjessa ja miten ne auttavat meitä joskus haastavissakin tilanteissa. Esihenkilövalmennuksissa monimuotoisuuden arvostaminen ja hyväksyvyyden kehittäminen on tärkeässä roolissa. Työnjohtajille tarjottava esihenkilökoulutus on osa koulutusportfoliotamme, ja koulutamme omin voimin omista lähtökohdistamme käsin”. 

”Vahvuutenamme ovat tiimit, joissa nähdään ihmisten erilaisuus”, toteaa Nina Jankola-Väntär, Skanskan henkilöstöjohtaja. Kuva: Aki Rask

Skanskassa työkaluina ovat myös esimerkiksi erilaiset kyselyt, joiden avulla saadaan palautetta arjen kokemuksista kehitystyötä varten. Epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumiseen on käytössä selkeä prosessi ja toimintamallit.

Monimuotoisuustyö ei rakennu tyhjän päälle

Sisäistä keskustelua osana arjen viestintää käydään esimerkiksi erilaisten aiheeseen liittyvien eettisten dilemmojen avulla, joita pohditaan tiimeissä. Työturvallisuudessa Skanska on ollut alan edelläkävijä pitkään. Työturvallisuuden kehittämisestä lähtenyt LIFE – minä välitän -hanke on laajentunut välittämisen kulttuuria korostavaksi kokonaisuudeksi. Työkaveri on muutakin kuin työkaveri: jollekin aina myös sisko, isä tai vaikkapa mummi.

”Monimuotoisuuden edistäminen ja syrjinnän ehkäisy eivät rakennu tyhjän päälle. Emme voisi puhua välittämisen kulttuurista, jos perusasiat eivät olisi kunnossa. Työmaat ovat yhteisiä työpaikkoja, joilla on todella monimuotoista työvoimaa. Välittämisen kulttuuri koskee myös urakoitsijoitamme ja toimittajiamme”, toteaa Jankola-Väntär.

Teksti: Nina Lampén

Artikkeli on osa EK:n Kaikkien työelämä -kampanjaa. 

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä