Uusi RT-ohjekortti auttaa torjumaan työvoiman hyväksikäyttöä

Työperäistä hyväksikäyttöä torjutaan tehokkaimmin silloin, kun kaikki asianosaiset tietävät, kuka työtä tekee ja millä ehdoilla. Rakennusteollisuus RT:n, Rakennusliiton ja HEUNIn aloitteesta on nyt julkaistu RT-ohjekortti työvoiman hyväksikäytön torjuntaan.

Rakennustieto on julkaissut uuden ohjekortin (RT 103754 Työvoiman hyväksikäytön torjunta rakennusalalla) liittyen työvoiman hyväksikäytön torjuntaan rakennusalalla. Se sisältää keinoja ennaltaehkäistä, välttää ja tunnistaa työvoiman hyväksikäyttöä rakennusalalla ja erilaisissa rakennushankkeissa. Ohjekortissa on tuotu muun muassa esille toimintamalleja ja suosituksia erilaisista kirjauksista urakkasopimuksiin, joilla mahdollistetaan toiminnan läpinäkyvyyttä ja valvontaa. Sen sisältö sopii kaikille rakennushankkeen osapuolille ammattimaisesta rakennuttajasta taloyhtiöihin sekä pääurakoitsijoista aina yksittäiseen urakoitsijaan saakka.

Työperäinen hyväksikäyttö koskee erityisesti ulkomaalaisia työntekijöitä. Tilanteet vaihtelevat alipalkkauksesta ja työsyrjinnästä aina vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin kuten pakkotyöhön. Ohjeiden noudattaminen edistää tervettä kilpailua ja reiluja työoloja sekä auttaa torjumaan harmaata taloutta ja talousrikoksia. Ohjeet perustuvat säädösten asettamiin valvontavelvollisuuksiin rakennushankkeen eri osapuolille ja sisältävät huolellisuusvelvoitteeseen perustuvia toimenpiteitä, joilla edistetään vastuullisempaa yrityskulttuuria. RT-kortti sisältää tiivistettyjä käytännön ohjeita työmaille niiden valvontavelvoitteista muun muassa ulkomaalaislakiin ja tilaajavastuulakiin liittyen.

Rakennusteollisuus RT ry on ollut mukana kyseisen ohjekortin suunnittelussa ja sen toteuttamisessa. Ohjekortin laati Rakennustietosäätiö RTS sr:n asettama toimikunta Anni Lietosen (HEUNI) ja Ville Wartiovaaran (Rakennusteollisuus RT) käsikirjoituksen pohjalta.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä