Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi ARA-asuntotuotannon takausmaksuista

Lakiesityksessä ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti, että uusissa valtion tukemien vuokra-asuntojen korkotukilainoissa ja asumisoikeusasuntojen korkotukilainoissa otetaan käyttöön takausmaksut (0,5 %). Erityisryhmien vuokra-asuntojen korkotukilainat rajataan takausmaksun ulkopuolelle. Takausmaksu koskisi uudis-, perusparannus- ja kuin hankintalainoja. Rakennusteollisuus RT ei kannata takausmaksun käyttöönottoa ARA-tuotannossa. Mikäli takausmaksu päätetään ottaa käyttöön, sen voimaantuloa tulee ainakin lykätä.

Takausmaksun käyttöönotto tulee vähentämään ARA-yhteisöjen mahdollisuuksiin käynnistää uudistalohankkeita. Ajoitus ottaa käyttöön valtion tukemaan vuokra-asuntotuotantoon ja ASO-tuotantoon takausmaksu on asuntorakentamisen suhdannetilanne huomioiden erittäin huono.

Vapaarahoitteinen asuntotuotanto on tällä hetkellä historiallisen alhaisella tasolla. Näkemyksemme mukaan uudisasuntojen kaupassa ei näy valoa, eikä asuntomarkkinoilla ole ensi vuoden alkupuolellakaan uudistuotannon käynnistämisen edellytyksiä. Kotitalouksien asuntolainaaminen pysyi esimerkiksi kesäkuussa historiallisen matalalla ja asunnon ostoaikomukset putosivat heinäkuussa takaisin surkealle tasolle. Alkava Suomen yleisen suhdannetilanteen alkava elpyminen ei näyttäydy vielä pitkään aikaväliin rakentamisessa varsinkaan asuntorakentamisessa.

Käsityksemme mukaan valtion täytetakaus on tärkeä tuki korkotuki- ja takauslainoilla rahoitetuissa asuntohankkeissa. Täytetakaus voi olla ratkaisevassa roolissa, että rakentamis- tai perusparannushanke käynnistyy ja lainoittaja myöntää hankkeelle sen vaatiman rahoituksen. Erityisesti takausvaateella on vaikutuksia pienten ja keskisuurten ARA-yhteisöjen toimintaan.

Ara-asuntoja rakennuttavien yhteisöjen tulot muodostuvat perittävistä vuokrista tai käyttövastikkeista. Mikäli takausmaksua ei voida sisällyttää omakustannusvuokraan tai käyttövastikkeeseen vaikeuttaa 0,5 takausmaksu uudisasuntojen rakentamisen käynnistämistä. Mikäli takausmaksu vastoin näkemystämme otetaan käyttöön, takausmaksu tulee mielestämme saada sisällyttää vuokriin tai käyttövastikkeisin, jotta rakennuttajataho voivat kattaa takausmaksun. Takausmaksu voidaan mielestämme rinnastaa ko. hankkeiden muihin rahoituskuluihin.

Mobiilivalikko – voit sulkea valikon ESC-näppäimellä